luni

29 aprilie, 2024

30 noiembrie, 2023

Sindicaliştii SANITAS cheamă în instanță Guvernul României pentru a recupera majorările restante din cauza neaplicării integrale a Legii salarizării bugetarilor (Legea 153/2017) pentru toate categoriile de angajaţi din Sănătate şi Asistenţă Socială.

Reamintim că nu este prima acțiune în masă prin care categorii de bugetari au cerut instanță drepturi salariale ce au fost catalogate ca restante prin amânarea aplicării unei legi. Așa s-a întâmplat cu salariile profesorilor, care după sentințele din instanțe au fost plătite eșalonat timp de mai mulți ani.

”Am declanşat procesul împotriva Guvernului României. Aproape 75.000 de membri SANITAS s-au alăturat iniţiativei şi au venit lângă noi pentru a da Guvernul în judecată”, au anunţat, miercuri, sindicaliştii SANITAS.

Majorările salariale solicitate în instanță ar fi trebuit plătite în ultimii trei ani


”Am demarat procedurile de mai bine de două luni, liderii SANITAS locali şi judeţeni au strâns semnăturile, am vorbit cu societatea de avocatură şi procesul a început (…) Dorim să recuperăm toate veniturile salariale pe care Guvernul le datorează membrilor noştri pentru ultimii trei ani”, au mai transmis sindicaliştii.

Aceştia precizează că sunt afectate de neaplicarea legii toate categoriile de personal din sistem – personal medical, personal nemedical (TESA), infirmiere, îngrijitoare, brancardieri, personal contractual sau funcţionari publici din DSP, salariaţi de toate specialităţile din Asistenţă Socială.

Se acumulează obligațiile restante ale statului față de bugetari

Acestea nu vor fi singurele obligații salariale restante ale statului ce vor presa bugetul anul viitor. Se derulează încă ultima eșalonare pe cinci ani stabilită pentru salariile dintre 2017 și 2021 ale profesorilor, și o sumă uriașă va trebui decontată pentru magistați.

(Citește și: Document / Statul trebuie să stoarcă rapid 3 mld. euro din economie pentru a plăti creșterile retroactive de salarii din Justiție. Numai suplimentul înseamnă 2/3 din salariile din Educație)

Guvernul trebuie să facă rost de nu mai puțin de 16 miliarde de lei (peste 3 miliarde de euro), suplimentar față de suma bugetată, pentru a plăti măririle de salarii din justiție pe care judecătorii și le-au acordat singuri, retroactiv.


Suma necesară e mai mare decât tot ce poate stoarce guvernul în 2023 prin pachetul de măsuri fiscale asumat în Parlament – care se ridică la doar circa 10 miliarde de lei (aproximativ 2 miliarde de euro), în condițiile în care Ministerul de Finanțe e somat de către magistrați să le bugeteze încă 3 miliarde de euro în acest an, ca restanțe la majorare și penalități.

La acestea se adaugă și majorările salariale acordate anul acesta pentru mai multe categorii de bugetari, printre care profesori și angajați ai instituțiilor de forță, sume suplimentare ce se vor adăuga unor cheltuieli ale statului ce vor face dificilă și anul viitor încadrarea în deficitul bugetar asumat la Bruxelles.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: