sâmbătă

20 aprilie, 2024

26 septembrie, 2018

Adunarea generală a Federaţiei barourilor europene, asociație cu 250 de organizații membre ce totalizează peste un milion de avocați, a emis pe 22 septembrie un apel în care solicită coaliției PSD-ALDE să înceteze imediat toate măsurile care afectează statul de drept și vulnerabilizează lupta împotriva corupției.

Comunicatul Federației:

Pe 22 septembrie 2018, Adunarea Generală a FBE, reprezentând 250 de barouri membre, cu un total de peste un milion de avocați, își exprimă profunda îngrijorare în legătură cu continua violare a statului de drept de către partidul de guvernământ prin inițiative legislative ce slăbesc lupta anticorupție și îi fac pe judecători și procurori vulnerabili în fața ingerințelor politice, precum și prin folosirea în scopuri politice a procedurilor de înlocuire a șefului DNA, a procurorului general sau proceduri care vizează conducerea Inspecției Judiciare.


Solicităm Guvernului român să înceteze imediat aceste măsuri și să continue eforturile împotriva corupției printr-o legislație ce nu favorizează politicienii și prin proceduri de selectare la conducerea magistraților a unor judecători care supravegheze independența lor și a întregului sistem judiciar.

Coaliția de guvernare s-a ocupat cu precădere, de la preluarea puterii, de modificarea legislației privind sistemul judiciar și Justiția, în ansamblul ei, cele mai multe dintre noile prevederi afectând lupta anticorupție și oferind protecție politicienilor.

Legea de modificare a Statului magistraților va merge la promulgare, după ce Curtea Constituțională a respins marți și ultima sesizare cu acest obiect. Legea fundamentală prevede că președintele României este obligat să semneze decretul în 10 zile de la primirea deciziei CCR prin care s-a confirmat constituţionalitatea legii.

Menționăm că este ultima reglementare din pachetul de “reformă” a legilor Justiției:

  • modificarea Legii 304 privind organizarea judiciară a fost promulgată pe 20 de iulie
  • modificarea Legii 307 privind CSM a fost declarată constituțională săptămâna trecută și se află în procedura de promulgare

Parlamentul și CCR au continuat derularea procedurii de adoptare și evaluare a constituționalității acestor legi, în pofida avertismentelor de la Bruxelles și a recomandării Comisiei de la Veneția, care va publica în luna octombrie raportul definitiv privind evaluarea intervențiilor majorității de guvernământ pe aceste legi importante.

Aceasta, deși parlamentării puterii au declarat în repetate rânduri că vor ține cont de recomandările Comisiei Europene pentru Democrație prin Drept (cunoscută sub denumirea de Comisia de la Veneția), organ al Consiliului Europei alcătuit din experți independenți în domeniul dreptului constituțional.

În iulie, Comisia de la Veneția a criticat dur schimbările operate de majoritatea PSD – ALDE pe aceste trei legi și a recomandat autorităților române să le reexamineze, astfel încât să fie menținută independența magistraților și să fie evitat riscul ca politicienii să-i influențeze pe procurori prin intermediul ministrului Justiției.

De asemeni, președintele Klaus Iohannis a făcut două apeluri către CCR, solicitându-le judecătorilor constituționali să aștepte raportul final al Comisiei de la Veneția, înainte de a se pronunța pe sesizările legate de aceste reglementări.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: