joi

25 aprilie, 2024

14 decembrie, 2017

Rezerva Federală a SUA (FED) a decis miercuri un nou pas spre normalizarea politicii monetare, majorând rata dobânzii de politică monetară cu un sfert de procent până la un interval cuprins între 1,25% şi 1,50%.

Majorările de dobândă ale FED, ca și ale marilor bănci centrale în general, sunt văzute de analiști ca factori defavorabili pentru economiile emergente, inclusiv pentru România, pentru că  fluxurile internaționale de investiții vor fi mai tentate de economiile stabile, dacă sunt și remunerate mai bine.

Ultimele rapoarte ale Băncii Naționale a României au remarcat, de altfel, ca pe un risc politicile monetare mai aspre din Occident. BNR considera că diferenţialul de dobândă dintre leu şi valutele forte era  încă atractiv, ceea ce era un factor de ameliorare a deficitului de cont curent.


Decizia FED va fi un argument în plus pentru BNR să crească propria rată de dobândă de politică monetară, mai ales în condiţiile creşterii peste aşteptări a inflaţiei.

(Citiţi şi: Creștere peste așteptări a inflației: 3,2% pe an în noiembrie. Limita maximă a intervalului țintit de BNR – în pericol)

Deocamdată, în Zona Euro nu se pune problema majorării de dobândă.

În SUA, este a treia majorare a de dobândă din acest an, iar Comitetul de politică monetară de la Rezerva Federală (FOMC) şi-a menţinut estimările privind alte trei majorări în 2018 şi în 2019, având în vedere faptul că „în prezent, economia SUA evolueză bine”, potrivit comunicatului FED, citat de Reuters.

Creșterea economică a SUA ar urma să fie de de 2,5% în 2018, faţă de 2,1% prognoza din septembrie, în timp ce rata şomajului va scădea la 3,9% anul viitor, faţă de estimarea precendentă de 4,1%.


Pe de altă parte, inflaţia (ca măsură indirectă a creșterii) ar urma să rămână încă un an sub ţinta FED de 2%, ceea ce a făcut-o pe Janet Yellen, încă președinte al FED, să fie rezervată în evaluări și să susțină o creștere moderată și graduală a dobânzii.

Oficialul FED a declarat că și succesorul său nominalizat, Jerome Powell, îi împărtășește opinia.

Janet Yellen, deși prima femeie aleasă la conducerea FED, va fi și primul preşedinte al băncii centrale americane care nu a fost nominalizat pentru al doilea mandat, din 1979 încoace.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: