sâmbătă

20 aprilie, 2024

12 decembrie, 2017

Rata anuală a preţurile de consum a crescut până la 3,23%, în noiembrie, de la 2,6% în octombrie, potrivit unui raport al Institutului Naţional de Statistică (INS) publicat marţi. Este cea mai ridicată inflaţie din ultimi patru ani.

BNR a prognozat o rată de 2,7% la sfârşitul anului şi ridicat ţinta sa la 2,5%, cu posibilitatea variaţiei în intervalul dintre 1,5 şi 3,5%.


Inflaţia la sfârşitul anului ar putea depăşi prognoza BNR, având în vedere că preţurile au tendinţa de a creşte în luna decembrie.

BNR şi-a corectat ţinta de inflaţie cu ocazia raportului periodic din noiembrie, de la 1,9% anterior, ca urmare a creşterii excedentului de cerere agregată, provocată de o „încredere ridicată a consumatorilor”, dar pe fondul unui „sentiment mixt la nivelul mediului de afaceri”.

Cursul şi dobânda

Piața valutară a reacţionat şi leul s-a depreciat uşor pe piaţa interbancară, de la 4,6327 la 4,6378 lei / euro, după care a coborât la 4,6355 după ce BNR a anunţat media calculată a cotaţiilor pieţei la 4,6362. Reacţia mediei dobânzilor interbancare va fi cunoscută miercuri şi este de aşteptat să crească.

Raportul BNR asupra inflaţiei spune că creșterea acesteia reflectă și „presiuni în creștere din partea mediului intern, generate de majorarea costurilor de producție ale firmelor”, iar guvernatorul BNR nu a ezitat să pună creșterea inflației și pe seama „presiunii ample” a creșterilor salariale.


„Nu ne putem bate cu fundamentele economice, iar acestea se exprimă pe cursul valutar”, a explicat Mugur Isărescu, cu ocazia prezentării raportului, vorbind despre deterioarea echilibrelor macroeconomice, exprimată în creşterea accelerată a deficitelor comercial şi de cont curent.

Pe de altă parte, raportul BNR considera deja din noiembrie că depăşirea previzibilă limitei superioare a intervalului ţintă în prima parte a anului 2018 (până la 4% în primăvară) va fi şi rezultatul unor efecte statistice de bază asociate unor reduceri de taxe şi impozite indirecte la începutul anului 2017.

„Ne așteptăm la un asemenea puseu al inflației. Știm însă că el va fi depășit. Nu are niciun rost să reacționăm la el. În sensul să luăm măsuri care înseamnă bruscarea economiei pentru a ataca o chestiune care este temporară”, declaraa Mugur Isărescu în noiembrie.

Totuşi, „dacă vedem că este vorba de o tendință și o creștere a inflației care tinde să dureze, bineînțeles că vom reacționa”, a completat guvernatorul BNR.

Prognoze

Analiştii bancari sunt însă convinşi că inflaţia şi reacţia pieţei monetare la accelerarea acesteia va obliga banca centrală să crească dobânda de politică monetară, acum de 1,75%.

Erste Group Research considera încă de luni că  BNR va creşte dobânda de politică monetară în primul trimestru din 2018, până la 2,25% şi că o va mai face de alte trei ori anul  viitor,  până la 2,75% la sfârşitul lui 2018, ca urmare a presiunii inflaţioniste cauzată nu numai de efectul de bază, dar şi de consumul casnic.

Şi Banca Transilvania  se aşteaptă ca BNR să majoreze rata de dobandă de referinţă în 2018, până la 3,5%pe fondul accelerării inflaţiei (la un nivel superior ţintei) şi al acumulării de riscuri la adresa stabilităţii financiare pe termen mediu”, potrivit unui raport emis marţi.

Erste estimează o creștere a mediei dobânzii interbancare ROBOR la 3 luni de la 2,15% în T1 / 2018, până la 2,45% în T2 și până la 2,70% în restul anului.

Cât priveşte cursul euro, estimările Erste variază de la 4,60 lei/euro în T1 / 2018 la 4,70 lei/ euro în T4 / 2018. Banca Transilvania estimează o medie pe 2018 de 4,66 lei / euro. 

Estimările Erste, spun că inflaţia medie pe 2017 ar putea fi de 1,3%, dar de 4% anul viitor şi în scădere până la 3% în 2019.

Banca Transilvania vede inflația medie  (după Indicele armonizat IAPC conform standardelor UE) la 1,1% în 2017, 3,1% anul viitor şi la  2,9% în 2019.

Creşterea indicelui preţurilor de consum (IPC) din noiembrie faţă de noiembrie 2016 s-a produs pe fondul scumpirii mărfurilor alimentare cu 3,88% şi a celor nealimentare cu 4,12%. Servicile s+au scumpit cu doar 0,1%

Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (decembrie 2016 – noiembrie 2017) faţă de precedentele 12 luni (decembrie 2015 – noiembrie 2016), calculată pe baza IPC, este 1,0%. Determinată pe baza IAPC, rata medie este 0,9%, potrivit INS.

Faţă de luna octombrie a acestui an, preţurile au urcat cu 0,66%, în noiembrie, în condiţiile în care mărfurile alimentare au fost mai scumpe cu 0,57%, cele nealimentare cu 0,86% iar serviciile cu 0,33%.

Pentru finalul anului 2018, BNR estimează o rată a inflaţiei de 3,2%, similar prognozei anterioare, iar pentru finalul celui de-al treilea semestru din 2019 se aşteaptă la o rată a inflaţiei de 3,1%.

Calculată la taxe constante, rata inflaţiei va atinge 3,3% în decembrie 2017, 3,1% la sfârşitul anului viitor şi 2,9% la orizontul prognozei, septembrie 2019.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: