luni

27 noiembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

29 iunie, 2023

Președintele Fed, Jerome Powell, a declarat miercuri că persistă riscul de a face prea puțin pentru a stăvili inflația, subliniind că nu va renunța la înăsprirea politicii monetare iar creșterea ratelor dobânzilor la două ședințe ale conducerii băncii centrale „este pe masă”.

Când a fost întrebat în timpul unui panel de la Forumul anual organizat de Banca Centrală Europeană la care participă șefii marilor bănci centrale dacă Fed va majora în continuare ratele dobânzilor la fiecare întâlnire a conducerii băncii, Powell a spius: „Nu am luat o decizie să procedăm astfel. Poate o vom face. S-ar putea să nu meargă așa. Dar nu aș da deoparte posibilitatea de majorări consecutive”.

Când a fost întrebat dacă a crezut că riscul este încă prea mic, Powell a răspuns: „Da”.


Noile comentarii ale lui Powell referitoare la majorarea dobânzilor cheie vin la două săptămâni după ce banca centrală a SUA a decis să ia o pauză la ultima sa întâlnire de politică monetară din iunie, în timp ce ratele dobânzilor ar putea crește până la 5,6%, ceea ce implică probabil două majorări suplimentare ale dobânzii până la finele anului.

Powell a reiterat miercuri, la forumul BCE de la Sintra, Portugalia, că majoritatea factorilor de decizie se așteaptă la încă două creșteri, un punct pe care l-a menționat săptămâna trecută în timp ce depunea mărturie în fața Congresului.

Președintele Fed a subliniat, de asemenea, că cele mai recente prognoze ale băncii centrale nu văd ca inflația, excluzând prețurile volatile la alimente și energie, să revină la ținta de 2% în acest an sau anul viitor.

„Dacă te uiți la datele din ultimul trimestru, ceea ce vezi este o creștere mai puternică decât așteptările, o piață a forței de muncă mai strânsă și o inflație mai mare decât se aștepta”, a spus Powell. „Așadar, asta ne spune că, deși politica este restrictivă, este posibil să nu fie suficient de restrictivă și nu a fost înăsprită suficient de mult timp.”


Întrebat despre stresul bancar, Powell a spus că problemele din martie care au dus la închiderea Silicon Valley Bank şi a altor două instituţii financiare au avut o importanţă în această gândire la ultima întâlnire.

Deşi Powell a subliniat în mod repetat că starea generală a industriei bancare din SUA este solidă, el a spus că Fed trebuie să aibă în vedere că ar putea exista unele probleme cu disponibilitatea creditării.

Sondajele recente au arătat o înăsprire generală a standardelor şi o scădere a cererii de împrumuturi.

Colegii de la alte bănci centrale ai lui Powell prezenţi la forum au vorbit, de asemenea, cu fermitate despre necesitatea de a controla inflaţia.

Preşedintele BCE, Christine Lagarde, a spus că în opinia ei ”mai avem teren de acoperit” şi că ”foarte probabil vom face din nou o creştere a dobânzii în iulie”.

Guvernatorul Băncii Japoniei, Kazuo Ueda, a spus că instituţia sa ar putea înăspri politica ultra-permisivă dacă inflaţia nu se va atenua, în timp ce guvernatorul Băncii Angliei, Andrew Bailey, a subliniat importanţa scăderii preţurilor şi a spus că nu va lua în considerare creşterea ţintei de inflaţie care este de 2%.

***

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: