13 iulie, 2023

În iunie, inflația din SUA a atins minimul ultimilor doi ani, crescând speranțele că Fed va pune punct seriei de majorări agresive a dobânzilor.

Ritmul de creștere a prețurilor de consum a frânat brusc luna trecută, întărind așteptările că Rezerva Federală – Baca Centrală a SUA – ar putea încheia în curând cel mai agresiv ciclu de creșteri a dobânzilor din ultimele decenii, scrie Bloomberg.

Indicele prețurilor de consum (IPC) a crescut doar cu 3% în iunie, în termeni anuali, cel mai mic avans din ultimii doi ani, potrivit datelor comunicate miercuri de Biroul de Statistică a Muncii. Inflația de bază, fără alimente și energie, care este considerată de economiști cel mai fidel indicator al presiunilor inflaționiste a crescut cu 4,8%, de asemenea cel mai scăzut ritm din 2021. Comparativ cu luna mai prețurile de bază au crescut cu 0,2% față de luna mai, mai puțin decât se așteptau economiștii.

Șansele ca Fed să mai facă în august o nouă majorare au scăzut


După anunț, randamentul obligațiunilor a scăzut, indicele bursei din New York, S&P 500, a urcat, iar dolarul s-a depreciat în raport cu principalele valute. Șansele ca Fed să decidă o nouă majorare a dobânzii de referință după această lună au scăzut sub 50%, scrie Bloomberg.

Cifrele arată progresul făcut în ceea ce privește reducerea presiunilor inflaționiste față de vârful atins în urmă cu un an, ca efect al creșterii ratelor dobânzilor și a slăbirii cererii din ultimele luni.

Însă, chiar în aceste condiții, scumpirile sunt cu mult peste ținta impusă de Fed și îi vor determina pe oficialii bancari să continue creșterea dobânzilor la reuniunea guvernatorilor din 25-26 iulie.

Efectul de bază „taie” din inflație

„Inflația este prea mare. Ținta noastră este de 2%”, a declarat președintele Fed din Richmond, Thomas Barkin la un eveniment desfășurat miercuri, după anunțul statisticii. „Dacă te retragi prea repede, inflația revine în forță, ceea ce necesită apoi intervenții și mai agresive ale Fed”, a explicat el.


Principalul motiv pentru încetinirea inflației este efectul de bază. Luna iunie este comparată cu aceeași lună din 2022, când creșterea rapidă a prețurilor la energie după invazia Ucrainei de către Rusia a dus inflația la nivelul maxim al ultimilor patru decenii. Pentru perioada următoare efectul de bază va duce la creșteri mai mici a ratei inflației.

Serviciile continuă să se scumpească

Datele publicate miercuri arată de asemenea că o categorie importantă a serviciilor, excluzând întreținerea locuințelor și energia, pe care oficialii Fed o urmăresc cu atenție pentrua evolua traiectoria inflației, a fost relativ constantă față de luna trecută. Față de aceeași perioadă a anului trecut avansul prețurilor la acaeastă categorie a fost de 4%, de asemenea, cea mai mică creștere anuală de la finele lui 2021. Cu toate acestea, Fed calculează acest lucru pe baza unui indice separat.

O mare parte din ceea ce menține inflația ridicată – precum și  cea ce limentează restul economiei – este piața muncii. Angajatorii continuă să adauge locuri de muncă într-un ritm puternic, iar câștigurile salariale sunt încă în creștere, permițând americanilor să continue să cheltuiască.

Oficialii Fed sunt de acord că salariile și inflația sunt legate între ele, dar sunt împărțiți în ceea ce privește cum se influențează reciproc. Un raport separat publicat miercuri a arătat că câștigurile medii pe oră ajustate în funcție de inflație au crescut pentru a patra lună în iunie. Au crescut cu 1,2% față de acum un an, cel mai mare ritm din martie 2021.

***

Articole recomandate:

Etichete: , , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: