vineri

19 aprilie, 2024

14 iunie, 2018

Rezerva Federală (FED), banca centrală a SUA, a majorat rata de dobândă de referință 0,25 puncte procentuale până la 1,75% – 2,00%, în urma reducerii estimării privind șomajul și a creșterii celei privind inflația.

Astfel, FED renunţă la politica de relaxare monetară (quantitative easing) prin introducerea în sistem de lichidități, menită să combată efectele crizei financiare şi a recesiunii declanșate în 2008.

„FED a semnalat continuarea ciclului monetar într-o formă mai agresivă (încă două majorări în 2018 și alte trei în 2019), potrivit economistului Andrei Rădulescu, directorul de analiză macroeconomică de la Banca Transilvania.


Pe de altă parte, decizia FED consacră avansul pe care economia americană îl are faţă de cea europeană.

În timp ce de la FED sunt așteptate alte cinci majorări de dobândă în următorii doi ani, Banca Centrală Europeană (BCE) abia dacă va opri în 2018 achizițiile de titluri de stat în euro, prin care a pompat lichidități, iar prima majorare de dobândă este previzibilă abia anul viitor.

Deciziile de politică monetară ale BCE sunt așteptat joi.

Problemele din România

Totodată, decizia FED este de natură să stabilească repere mai severe pentru economiile emergente, inclusiv ce a României.


Pe de o parte, dobânzile mai atractive la dolar ar putea reduce diferențialul față de dobânda la leu, respectiv atractivitatea pentru fluxurile fondurilor de investiții, care ameliorează deficitul de cont curent românesc.

Pe de altă parte, BNR își va pune problema unei noi majorări a propriei dobânzi de referință. Aceasta ar putea induce tensiuni în economia reală. Leul este oricum sub presiunea unei inflaţii care se menţine ridicată, dar creşterea dobânzii induce tensiuni în economia reală.

Este a doua oară în 2018 când Comitetul Federal pentru Pieţe Deschise (FOMC) din FED a decis majorarea dobânzii de referință.

Banca centrală a SUA a renunţat astfel la angajamentul de a ţine dobânzile suficient de mici pentru stimularea economiei „o anumită perioadă” și a trimis astfel mesajul că nu va tolera creşterea inflaţiei peste nivelul țintă, de 2%.

Estimările privind inflaţia pe 2018 ajung la 2,1% în SUA, urmând să rămână la acest nivel până în 2020.

FED a pompat în sistem lichidități, inițial la dobândă zero, și prin achiziții de bonduri de circa 3,5 trilioane de dolari, potrivit Reuters.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: