duminică

21 aprilie, 2024

11 martie, 2020

Grafic financiar

Creşterea preţurilor de consum în luna februarie 2020 a fost de +0,25%, mult sub cea din aceeași lună a anului anterior (+0,79%). Astfel, prin efect de bază, inflaţia anuală a coborât deasupra pragului de trei procente (+3,05%).

Factorul determinant a fost creșterea semnificativă a prețurilor la o serie de produse alimentare de bază, deoarece pe segmentul de produse nealimentare scăderea prețurilor la combustibili a anulat scumpirile de la tutun și energie.

Cu toate acestea, dacă se face trimitere la celălalt indicator statistic de profil, inflaţia medie anuală (martie 2019 – februarie 2020 faţă de cele 12 luni intervalul martie 2018 – februarie 2019) creşterea preţurilor a rămas la circa 3,8% ( chiar 3,9% dacă se face calcul pe model european la indicatorul armonizat IAPC).


Astfel, în condiţiile unei influenţe favorabile venite în ianuarie și februarie din efectul de bază ( performanța slabă de la începutul anului anterior), poza de început de an arată mult mai bine decât filmul pe 2019 al evoluţiei preţurilor. Important este că am ajuns, în condiții economice destul de dificile, aproape exact pe mijlocul țintei de 2,5% plus/minus 1%.

Patru cincimi din creșterea prețurilor, de la produsele alimentare

Patru cincimi din influenţa în sensul creşterii preţurilor pe luna ianuarie a venit din partea produselor alimentare, care s-au scumpit pe total cu +0,66%. Jumătate din rezultat ține, din motive sezoniere, de produsele volatile legume (+1,79%) și fructe (+2,03%) dar cealaltă jumătate vine de la alte alimente. De reținut majorarea de +0,50% de la carne ( +0,77% la preparate din carne) și +0,65% la brânză.


Prețurile produselor nealimentare au rămas cvasistabile per total (-0,06%), dar asta în urma unei influențe majore importante provenite din reducerea prețurilor la combustibili (-1,16%, cu efect de -0,10pp pe IPC). Aceasta a anulat efectul majorărilor pe segmentul produselor din tutun (+0,42%) și a ameliorat cu circa 30% inflația lunară per total. O mențiune specială se cuvine creșterii neobișnuite a prețurilor la articole de igienă în contextul epidemiei de coronavirus (+0,51%).

În schimb, serviciile au consemnat un nivel situat peste media generală (+0,39%), ca urmare a unor scumpiri de genul celor de la apă, canal, salubritate (+1,20%) și îngrijire medicală (+0,61%). Tot legat de efectele răspândirii coronavirusului, ar fi de menționat reducerea cu -21,53% a tarifelor la transportul aerian (la o pondere redusă în coșul de consum).

Un avertisment timpuriu din partea indicatorului CORE 2 ajustat

Evoluție pozitivă importantă, inflaţia CORE 2 ajustat, aflată sub influenţa politicii monetare, s-a atenuat, după ce crescuse la un nivel de atenție pe finalul anului trecut. Este un semnal benefic în procesul de calibrare a unor măsuri în materie de creștere a veniturilor, pe fondul necesităților substanțiale de alocare de fonduri din partea statului în urma contextului internațional.

Una peste alta, evoluțiile au confirmat estimarea făcută de BNR la recentul raport asupra inflației, adică o scădere rapidă a inflației prin efect de bază pe parcursul primelor trei luni ale anului în curs (valorile lunare din ianuarie, februarie și martie 2019 au fost relativ ridicate), urmată de o stabilizare în preajma nivelului de 3% spre finalul anului în curs.

Articole recomandate:

Etichete: , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: