duminică

14 aprilie, 2024

20 septembrie, 2023

Tribunalul General al UE a stabilit miercuri că o facilitățile fiscale oferită de Belgia unui număr de 55 de multinaţionale reprezintă, de fapt, ajutoare de stat ilegale.

Printre beneficiarii schemei belgiene, care datează din 2005, se numără producătorul american Magnetrol, compania petrolieră BP, BASF, Wabco, Cellio, Atlas Copco şi fostul Belgacom, care cum operează sub marca Proximus, scrie Reuters, agenție preluată de Agerpres.

În 2016, Comisia Europeană a decis că sistemul de scutiri fiscale practicat de Belgia constituie o schemă ilegală de ajutor de stat şi a ordonat statului belgian să recupereze ajutoarele acordate celor 55 de companii beneficiare.


În 2019, Tribunalul General a anulat decizia comisarului pentru concurenţă Margrethe Vestager, după ce atât Belgia cât şi 30 de companii au contestat decizia Comisiei. Însă, în 2021, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a dat câştig de cauză Comisiei şi a trimis dosarul înapoi la Tribunalul General.

„Scutirile de taxe acordate de Belgia companiilor care fac parte din grupuri multinaţionale constituie o schemă de ajutoare de stat ilegale”, a decis miercuri Tribunalul General al Uniunii Europene, care a respins argumentele înaintate de Belgia şi 30 de companii în contestaţia lor la decizia Comisiei. „Tribunalul confirmă astfel decizia Comisiei Europene, din 2016, conform căreia schema încalcă prevederile UE referitoare la ajutoarele de stat”, a precizat instanţa europeană.

Campanie a UE împotriva facilitățiloe acordate multinaționalelor de către statele UE

Dosarul Belgia face parte dintr-o campanie mai amplă de combatere a facilităţilor fiscale acordate multinaţionalelor, campanie condusă de comisarul pentru concurenţă, Margrethe Vestager, care în prezent este în concediu temporar în condiţiile în care încearcă să obţină numirea în postul de preşedinte al Băncii Europene de Investiţii.

Cruciada demarată de Margrethe Vestager a avut un parcurs dificil în tribunalele din UE, chiar dacă judecătorii i-au dat cel puţin dreptate când vine vorba de utilizarea legislaţiei referitoare la ajutoarele de stat pentru a ataca facilităţile fiscale incorecte.


****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: