joi

25 aprilie, 2024

7 septembrie, 2017

Facebook a dezvăluit că o companie rusească a cheltuit, în campania prezidențialor din USA, peste 100.000 de dolari pentru promovarea unor anunțuri cu mesaje pe teme controversate, precum LGBT, imigrație, rasă și controlul armelor, și care au care au divizat electoratul american.

Anunțurile au fost postate de pe aproximativ 470 de conturi și pagini false, între iunie 2015 și mai 2017, a dezvăluit Alex Stamos, responsabilul cu securitatea al Facebook, citat de The New York Times.

Aceste conturi au fost suspendate ulterior pentru că au încălcat, prin „răspândirea de informaţii false”, termenii şi condiţiile Facebook.


Respectivele conturi au fost create de o companie rusă, the Internet Research Agency, despre care se știe că folosește troli pentru a posta mesaje pe rețelele sociale și a comenta pe diverse websituri și care are legături cu Kremlinul.

Campania a fost descoperită în urma unei investigaţii interne din partea gigantului american asupra modurilor în care reţeaua a fost abuzată în timpul ultimei campanii electorale din Statele Unite.

Fondatorul rețelei, Mark Zuckerberg, a fost criticat aspru pentru că în săptămânile dinainte ca Donald Trump să ajungă preşedinte, nu a luat în serios problematica fenomenului de „fake news” şi nu a luat nicio măsură pentru stoparea lor.

Alți aproximativ 50.000 de dolari au fost cheltuiţi pentru promovarea a aproape 2.200 de anunțuri cu conţinut politic, dar în cazul acestora nu există dovezi solide privind legătura cu Moscova –  au fost postate de conturi cu IP-uri americane, dar care aveau limba rusă la setări.


Reprezentanții Facebook au informat miercuri comisiile din Senat și Camera Reprezentanților care se ocupă de controlul serviciilor secrete, care investighează implicarea rușilor în alegerile din 2016 pentru Casa Albă.

De asemenea, Facebook colaborează cu investigatorii coordonați de Robert S. Mueller III, cărora le-au oferit toate neregulile depistate în legătură cu acest subiect, a mai anunțat Alex Stamos.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: