joi

28 martie, 2024

8 octombrie, 2015

energie solaraRomânia ocupă locul 34 în topul atractivității pentru investițiile în sectorul energiilor regenerabile, fiind devanstată de toate statele din regiune, dar şi de ţări precum Kenya, se arată în raportul EY – Renewable energy country attractiveness index (RECAI).

Între tehnologiile folosite, România înregistrează cele mai înalte calificative pentru energia solară şi pentru biomasă.

„România şi-a păstrat poziția în ierarhia mondială a atractivității pentru investițiile în sectorul energiilor regenerabile, pe fondul absenţei unor decizii majore care să afecteze raportul între  interesele investitorilor, consumatorilor de energie (plătitorilor de facturi) şi ale statului”, a explicat Valeriu Binig, partener Asistenţă în Tranzacţii, EY România.


El a adăugat că este posibil să vedem în viitor o coborâre în această ierarhie, „pe măsură ce marii investitori finalizează calculele privind pierderile suferite în România, iar alte ţări vor avansa în lupta contra schimbărilor climatice prin îmbunătăţirea climatului investițional pentru energiile regenerabile”.

top

Schimbările de politici de la nivel global au generat o schimbare majoră în clasamentul trimestrial al atractivității investițiilor în proiecte de energie regenerabilă, se arată în raportul RECAI.

Statele Unite au revenit pe primul loc, devansând China, după ce anul trecut pierduseră această poziție. Acest lucru se datorează, în mare parte, programului Clean Power plan (CPP) anunţat de preşedintele american Barack Obama.


„Programul CPP reprezintă cel mai cuprinzător şi flexibil act legislativ privind emisiile de carbon din Statele Unite la acest moment şi oferă o imagine clară asupra strategiei energetice pe termen lung a acestei ţări. Ţintele proiectului, în sine, nu vor duce la proiecte noi, dar vizibilitatea pe termen lung creşte gradul de încredere al investitorilor în privinţa existenţei cererii şi menţine interesul pentru atingerea unui nivel de paritate între generarea de energie regenerabilă şi generarea de energie tradiţională”, notează analiştii EY.

Pe de altă parte, în alte state, schimbările de politici au avut o influenţă negativă, au încetinit sau au reprezentat chiar o barieră pentru dezvoltarea sectorulului energiilor regenerabile. Este vorba despre state precum Marea Britanie, Germania, Spania şi Australia – ţări care au coborât în clasamentul RECAI.

„Reformele economice, politice şi energetice care au avut loc în India, precum şi continuarea unui flux semnificativ de investiţii străine au dus această ţară pe poziţia a treia a indexului, înaintea Germaniei, unde noul regim de licitaţii nu este de aşteptat să accelereze ritmul implementării de proiecte noi în anii care vin”, se arată în raport.

De asemenea, în rândul altor piețe puternice europene de energii regenerabile, cum ar fi Marea Britanie, valul de revizuiri ale politicilor, în sensul reducerii sau eliminării suportului acordat proiectelor terestre de centrale solare şi eoliene ameninţă să blocheze industria de profil.

Astfel, Marea Britanie a ieşit din top zece țări atractive pentru investiții, pentru prima dată în cei doisprezece ani de publicare a raportului RECAI.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: