miercuri

4 octombrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

7 ianuarie, 2020

Premierul Ludovic Orban a confirmat că ExxonMobil este interesată să vândă o participaţie de 50% a  proiectului de exploatare a gazelor naturale din perimetrul Neptun Deep – Marea Neagră și și-a manifestat preferinţa pentru un eventual cumpărător „din zona parteneriatelor noastre: UE, NATO”.

Sigur că ne dorim un partener – în cazul în care Exxon va decide să vândă – un partener serios, care să fie din zona parteneriatelor noastre: UE, NATO. Sigur că nu putem hotărî noi în locul Exxon cui vinde participația”, a declarat Ludovic Orban, luni seară, la Digi24.

Pe de altă parte, ministrul Economiei, Virgil Popescu, a atras atenţia că pentru guvernul român operaţiunile de la Marea Neagră reprezintă o chestiune de securitate naţională. ”Recomand ca nimeni să nu ne pună la încercare cu acest lucru”, a spus oficialul român, citat de Agerpres.


În context, ministrul Economiei a mai spus că transferul licenţei deţinute de ExxonMobil pentru perimetrul Neptun Deep ar trebui făcut prin hotărâre de Guvern.

„Le recomand să respecte legislaţia românească pe care au folosit-o când au intrat, adică HG pentru transferul de licenţă”, a scris Virgil Popescu într-o postare pe Facebook.

Locul Romgaz în competiție

Premierul României a confirmat că, „oricum, până la urmă și noi suntem implicați, într-un fel, în această decizie”, mai ales că „există un posibil consorţiu care să cuprindă OMV, Romgaz şi încă o altă companie, care poate să genereze o ofertă care să determine Exxon să ia o decizie care să fie benefică”, a mai spus Ludovic Orban.

Romgaz a intrat deja în competiție pentru un pachet de 15-20% din Neptun Deep. Pe de altă parte, Romgaz este deja parteneră cu Lukoil într-un alt perimetru din Marea Neagră, Trident, unde au început forajele de explorare.

(Citiți și: „Romgaz vrea să preia 15-20% din proiectul Neptun Deep. Consultantul pentru exitul Exxon invită la discuții”)


Surse din sectorul energetic declaraseră pentru Agerpres că ExxonMobil negociază cu Lukoil şi cu firma poloneză PGNiG vânzarea participaţiei de 50% din perimetrul de gaze naturale Neptun Deep din Marea Neagră, iar discuțiile cu Lukoil ar fi mai avansate.

Premierul Ludovic Orban a precizat că nu ar fi vorba de negocieri  ale ExxonMobil cu Lukoil. Aceasta din urmă doar ar fi cerut informații.

ExxonMobil şi OMV Petrom dețin concesiunea zăcământului de mare adâncime Neptun din Marea Neagră, cu o rezervă de gaze naturale estimată la 42-84 de miliarde de metri cubi.

Cele două companii au participaţii egale în proiect, dar nu au luat decizia finală de investiţii pentru extracţia resurselor, invocând legislaţia devenită şi mai descurajatoare odată cu OUG 114 / 2018.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: