Exxon Mobil Corp. a cumpărat Pioneer Natural Resources într-o tranzacție de schimb de acțiuni evaluate în total la 59,5 miliarde dolari, sau 253 dolari pe acțiune, prețul acțiunilor ExxonMobil de la închiderea din 5 octombrie.
Tranzacția face din Exxon cel mai mare producător de petrol de șist din SUA – precum și o transformare extraordinară pentru sectorul energetic american, care ar putea declanșa o nouă revoluție în exploatarea hidrocarburilor din șisturi.
Ca parte a acordului, acționarii Pioneer vor primi 2,3234 de acțiuni ExxonMobil pentru fiecare acțiune Pioneer. Achziția (valoarea totală a tranzacției, inclusiv datoria netă, fiind de aproximativ 64,5 miliarde USD) este cea mai mare de la preluarea Mobil Corp. de către Exxon în 1999, și cea mai mare preluare corporativă din lume din acest an.
Volumul de producție al ExxonMobil în bazinul Permian s-ar dubla la 1,3 milioane de barili echivalent petrol pe zi (mbpz), pe baza volumelor extrase în 2023, și ar putea depăși 2 mbpz în 2027. „ExxonMobil consideră că tranzacția reprezintă o oportunitate pentru o și mai mare securitate energetică a SUA, aducând cele mai bune tehnologii, excelență operațională și potența financiară pentru o sursă importantă de aprovizionare internă, de care beneficiază economia americană și consumatorii săi”, a comunicat compania petrolieră.
Exxon: a doua companie energetică din lume
Cu încheierea tranzacției, Exxon se poate încorona drept „regele șistului” în Bazinul Permian care se întinde din Texas până în New Mexico iar producția zilnică a companiei se va ridica la 4,5 mpbz – cu peste 50% mai mult decât al doilea clasat în topul producătorilor de hidrocarburi de șist.
„Pioneer este un lider incontestabil în Permian, cu o active unice și specialiști foarte buni în această industrie. Capacitățile combinate ale celor două companii vor putea creea valoare pe termen lung cu mult peste ceea ce fiecare companie este capabilă să facă în mod independent”, a declarat președintele și CEO-ul ExxonMobil, Darren Woods.
Bloomberg a citat CEO-ul Pioneer spunând că acțiunile Exxon Mobil vor fi cele mai bune de cumpărat în următorii câțiva ani.
Directorul executiv al Pioneer, Scott Sheffield, a declarat: „Fuziunea dintre ExxonMobil și Pioneer creează o companie energetică diversificată, cu cea mai mare amprentă de sonde cu randament ridicat din Bazinul Permian.
Prin această tranzacție record, Exxon devine cea de a doua cea mai mare companie energetică din lume, după cea a Arabiei Saudite, Saudi Aramco.
Profit în 2022 de 55,7 mld. dolari
Ar fi de asemenea, o reușită de excepție a CEO-ul Exxon, Darren Woods, în al cărui mandat compania a cunoscut urcușuri și coborâșuri. venit la conducerea Exxon în 2017 el a promis că va crește substanțial producția de petrol dar și-a văzut planurile năruite de pandemia de Covid. Prăbușirea pieței de petrol în 2020 a dus la cea mai mare pierdere anuală a Exxon din ultimele decenii: peste 22 miliarde dolari.
Însă anul trecut a înregistrat un profit net record de 55,7 miliarde dolari, alimentat de creșterea cererii globale de petrol și gaze naturale pe măsură ce economiile lumii s-au redeschis. Și mai arată că vremea combustibililor fosili nu a trecut încă, cererea păstrându-se deosebit de solidă, generând profituri frumoase.
***