Extinderea UE pentru a include nouă țări noi, inclusiv Ucraina, ar costa membrii existenți mai mult de 256 de miliarde de euro, arată calculele interne ale Consiliului. Efectul secundar ar fi transformarea multor țări care se bucură în prezent de beneficii financiare nete ale UE în contributori neți.
Costul extinderii va fi prezentat liderilor europeni la Granada, în Spania, la adunarea Comunității Politice Europene, unde vineri se vor discuta următorii pași pentru statele care așteaptă aderarea la UE.
„Toate statele membre vor trebui să plătească mai mult și să primească mai puțin de la bugetul UE; multe state membre care sunt în prezent receptori neți vor deveni contributori neți”, arată documentul secretariatului Consiliului UE, analizat de Financial Times.
Candidații la extindere sunt Ucraina, Moldova și statele din Balcanii de Vest – Albania, Bosnia Herțegovina, Muntenegru, Macedonia de Nord, Serbia, Kosovo.
Efecte financiare ale extinderii UE
Potrivit FT, Ucraina, de departe cea mai mare dintre cele nouă țări care au fost acceptate ca potențiali candidati, ar avea dreptul la o alocare multianuală de 186 de miliarde de euro pe parcursul a șapte ani.
Documentul Consiliului estimează că bugetul UE ar crește cu 21%, până la 1,47 miliarde de euro, dacă toate cele nouă țări ar adera.
Acest lucru ar implica o creștere semnificativă a contribuțiilor pentru Germania, Franța și Țările de Jos, fiind necesare perioade de tranziție pentru extinderea finanțării.
Suma cheltuită pentru agricultură s-ar modifica, de asemenea, iar Ucraina ar avea dreptul la 96,5 de miliarde de euro pe o perioadă de şapte ani, un alt cost pe care statele membre ar trebui să îl ia în considerare.
Potrivit studiului, această schimbare financiară ar forţa reduceri de aproximativ 20% ale subvenţiilor agricole pentru statele membre actuale. Ucraina a susţinut că, în calitate de lider mondial pe piaţa cerealelor, a uleiului de floarea-soarelui şi a păsărilor de curte, aderarea sa ar consolida securitatea alimentară a UE.
Un alt fond cheie, Fondul de coeziune, care oferă bani pentru infrastructura din ţările mai puţin dezvoltate, ar fi, de asemenea, afectat în mod semnificativ de extindere. Ucraina s-ar califica pentru plăţi în valoare de 61 de miliarde de euro din fondurile de coeziune ale UE, care au ca scop îmbunătăţirea infrastructurii în statele membre mai sărace.
Conform formulei financiare actuale, Republica Cehă, Estonia, Slovenia, Cipru, Malta şi Lituania nu ar mai fi eligibile pentru aceste fonduri de coeziune.
***
Un răspuns
Razboiul dintre rusi si ucrainieni (cine ar fi crezut ca doua popoare slave sa inceapa o asa monstruozitate )a facut totul posibil .Acum nu mai exista granite legislative ce nu pot fi reasezate in favoarea aderararii tuturor natiunilor europene nonUE .Ne aflam intr-un punct istoric de maxima importanta ce poate fi asimilat sfirsitului celui de al doilea razboi mondial sau asimilat anilor 1989 atunci cind URSS a disparut . Atunci un rus a pierdut URSS acum un altul pierde Federatia .Deja cedarea de suveranitate devine cutuma in UE si deja natiunile Europene nu mai au in Rusia o solutie alternativa ca dealtfel si multe alte natiuni ce pina mai ieri erau prietene cu Rusia .Costurile nu au nici cea mai mica importanta .Scopul este atit de urias si realizarea lui costa enorm dar toate natiunile UE inteleg beneficiile uriase ale unitatii intregii Europe .Dealtfel numai in Ucraina noi toti dam 50 de miliarde euro extra echipamente si armament militar depasind cu mult SUA .Un astfel de proiect era nonimaginativ .Cine ar fi crezut ca asta se poate intimpla fie si cu doar ciitiva ani in urma ?O Uniune Europeana ce ne integreaza pe toti apare la orizont .Pina si Vucic a recunoscut in public : nu ne convin multe dar nu avem ce face .Desavirsita este aceasta inemaginabila forta Europeana ce ne duce pe toti impreuna in viitor .