26 iulie, 2022

Statele Unite au depășit în doar câteva luni angajamentul lui Joe Biden de a livra Europei 15 miliarde de metri cubi de gaze naturale lichefiate în acest an. Potrivit unei analize Reuters a datelor de export compilate de Refinitiv, producătorii americani ar putea anul acesta să furnizeze în Europa o cantitate de 3 ori mai mare de LNG decât cea promisă.

Când președintele american Joe Biden le-a promis liderilor europeni, în martie, că va contribui la asigurarea de noi aprovizionări cu gaz natural lichefiat pentru a compensa penuria generată de invazia Rusiei în Ucraina, angajamentul său a fost primit cu scepticism.

La urma urmei, industria LNG din SUA își atingea deja limitele de export, într-o piață globală dominată de contracte pe termen lung care pot dicta unde va merge gazul exportat chiar și pe o perioadă de douăzeci de ani. S-a dovedit însă că promisiunea lui Joe Biden a fi fost mult prea modestă.


Creșterea exporturilor americane este o veste bună pentru o administrație Biden care a încercat să consolideze legăturile energetice cu Europa ca o modalitate de a combate influența Rusiei.

Explicația creșterii neașteptate a livrărilor către Europa

Până în iunie 2022, SUA au exportat aproximativ 57 de miliarde de metri cubi de gaz sub formă de LNG, cu 39 de miliarde de metri cubi, sau 68%, mergând în Europa. Spre comparație, în tot anul 2021, exporturile de LNG au fost de 34 de miliarde de metri cubi, dintre care 35% expediate în Europa.

(Citiți și: Acord UE – SUA de majorare a importurilor europene de gaze lichefiate americane: minim 15 mld. mc în 2022”)

Asta înseamnă că Statele Unite au trimis deja mai mult gaz lichefiat în Europa în primele șase luni ale anului 2022 decât au făcut-o în toate cele 12 luni din 2021.

Dacă exporturile către Europa continuă în același ritm până, creșterea totală față de 2021 ar fi în jur de 45 miliarde de metri cubi. Ritmul exporturilor a încetinit însă în iunie, după ce un incendiu a închis Freeport LNG, care asigură aproximativ 20% din procesarea LNG din SUA.


Creșterea neașteptată a livrărilor către Europa are o explicație simplă: expeditorii sunt dispuși să plătească penalități contractuale pentru că nu livrează în țări precum Pakistan și redirecționează mărfurile către Europa, unde prețul ridicat acoperă taxele și profitul, au spus analiștii.

Analiștii care au susținut anterior că obiectivul lui Biden este de neatins spun acum că industria, dominată de companii precum Cheniere Energy Inc și TotalEnergies, s-a dovedit mult mai flexibilă decât se așteptau.

LNG-ul american e binevenit, dar încă insuficient

Invazia lansată în februarie de Rusia împotriva Ucrainei a dus prețurile la energie deja ridicate la noi recorduri și a determinat UE să se angajeze să reducă utilizarea gazului rusesc cu două treimi în acest an. Soluția UE este să crească importurile din alte țări și să stimuleze producția de energie regenerabile.

În ciuda livrărilor masive de LNG din Statele Unite, UE se află încă într-o poziție precară, îndreptându-se spre sezonul de iarnă cu teama justificată că Rusia îi va tăia livrările de gaze. UE a cerut statelor membre să își reducă consumul de gaz cu 15% până în martie, ca măsură preventivă, de urgență.

Președintele Joe Biden și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au anunțat, de asemenea, un plan pentru formarea unui grup operativ pentru a reduce dependența Europei de combustibilii fosili din Rusia, inclusiv de gaz.

Comisia urmează să se asigure că UE poate primi aproximativ 50 de miliarde de metri cubi de LNG suplimentar din SUA până cel puțin în 2030, iar SUA este pe cale să atingă chiar din acest an această țintă.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: