duminică

4 decembrie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

4 martie, 2014

Intervenţia militară a Rusiei în Ucraina reprezintă un motiv în plus pentru relaxarea restricţiilor asupra exporturilor de gaze naturale din SUA, care ar reduce dependenţa Europei de gazele ruseşti, consideră analişti şi reprezentanţi ai producătorilor americani de gaze.

Rusia, cel de-al doilea mare exportator de gaz la nivel mondial, a întrerupt în două rânduri din 2006, livrările de gaze către Ucraina, țară de tranzit pentru consumatorii din Europa.

Creşterea accesului Europei la resursele SUA ar reduce posibilitatea ca Rusia să utilizeze energia ca pe o armă, consideră analiştii care susţin relaxarea restricţiilor asupra exportului.


„Vorbim despre un instrument de presiune geopolitică pe care l-am putea utiliza dacă nu ar exista aceste restricţii protecţioniste în sectorul energiei din SUA”, a declarat pentru Bloomberg Christopher Guith, vicepreşedinte al Institutului pentru Energie în Secolul 21 din cadrul Camerei de Comerţ a SUA.

Rusia nu a ameninţat să întrerupă livrările de gaze către Ucraina în contextul crizei actuale, iar analiştii consideră că ar fi o greşeală ca Moscova să renunţe la veniturile generate de aceste exporturi.

Producătorii din SUA consideră că situaţia tensionată din Ucraina reprezintă un motiv în plus pentru grăbirea avizării permiselor de export de gaz natural lichefiat solicitate guvernului american.

Pentru a exporta gaz natural lichefiat (GNL) către ţări care nu au acord de liber schimb cu SUA, precum statele UE, companiile americane au nevoie de permisiunea Departamentului pentru Energie şi de avize de mediu şi de siguranţă din partea Comisiei Federale de Reglementare în domeniul Energiei.


Departamentul pentru Energie analizează în prezent cel puțin 24 de propuneri privind exportul de GNL din partea mai multor companii, printre care Kinder Morgan şi Cheniere Energy, şi a aprobat începând din 2010 numai şase dosare.

Accelerarea aprobării exportului de gaz

În ultimele luni Ucraina a fost blocată de criza politică, dar lucrurile s-au agravat după ce Vladimir Putin a ordonat armatei Rusiei să ocupe peninsula Crimea, în estul Ucrainei, unde sentimentele pro ruse sunt la o cotă foarte înaltă.

„Gazul natural american poate reduce vulnerabilitatea regiunii la presiuni produse prin restrângerea livrărilor.”, a declarat purtătorul de cuvânt al America’s Natural Gas Alliance, un patronat al producătorilor de gaze naturale din SUA. ”Sperăm şi credem că o parte din volumul abundent de gaz natural produs în SUA îşi va putea face loc către prietenii noştri din Europa, pentru a reduce acestă vulnerabilitate”.

Administraţia președintelui Barack Obama şi Uniunea Europeană lucrează la un acord de liber schimb, însă discuţiile sunt în etapele preliminare, iar negociatorii nu anticipează să ajungă la o înţelegere până la sfârşitul acestui an. SUA nu are acorduri de liber schimb nici cu Ucraina sau Rusia.

Dezbateri în Congres

În Congres, intervenţia Rusiei în Peninsula Crimeea influenţează deja dezbaterile privind sectorul energiei şi comerţul cu gaze.

„Procesul de avizare practicat de Departamentul Energiei pentru exporturile de GNL îi lasă pe aliaţii noştri la mila lui Vladimir Putin.”, a declarat într-un comunicat preşedintele Comisiei pentru Energie şi Comerţ din Camera Rerpezentanţilor, congresmenul Fred Upton, din partea Partidului Republican. ”Este timpul să transmitem un semnal aliaţilor noştri la nivel global că gazul natural al SUA va fi disponibil ca alternativă viabilă pentru acoperirea necesităţilor în materie de energie”.

Preşedintele Comisiei pentru Finanţe din Senat, Ron Wyden, reprezentant al Partidului Democrat, va cere miercuri secretarului general al Trezoreriei, Jacob Lew, să explice cum ar putea fi utilizate comerţul şi investiţiile pentru a răspunde la acţiunile Rusiei în Ucraina.

Administraţia Obama a suspendat discuţiile bilaterale cu Rusia privind comerţul şi investiţiile, a afirmat un purtător de cuvânt al Oficiului Reprezentantului pentru Comerţ al SUA. Cele mai recente întâlniri au avut loc în luna decembrie, când oficiali ruşi şi americani au discutat posibilitatea consolidării relaţiilor comerciale dintre cele două superputeri prin creşterea investiţiilor şi standardizarea reglementărilor.

Chiar şi în cazul unor aprobări imediate din partea Departamentului pentru Energie al SUA, companiile nu vor putea exporta GNL în viitorul imediat. Proiectele de terminale aflate în discuţie presupun investiţii de miliarde de dolari şi trebuie avizate şi de Comisia Federală de Reglementare în domeniul Energiei.

Comisia a avizat, începând din 2010, un singur proiect de terminal GNL dintre cele şase aprobate de Departamentul Energiei. Instalaţia, construită de compania Cheniere în statul Louisiana, va intra în exploatare cel mai devreme la finele anului viitor.

„SUA trebuie să înceapă cât mai devreme exporturile de GNL. Orice sursă de aprovizionare cu GNL ar creşte rezistenţa pieţelor europene”, comentează Zach Allen, preşedintele Pan Eurasian Enterprises, companie specializată în transportul de GNL. ”Orice sursă de aprovizionare cu gaz care să crească rezistența pieței europene la tulburări de scurtă durată, ar fi un lucru bun”.

Grupul rus Gazprom a anunţat că furnizează aproximativ 30% din gazele naturale din regiune, iar Europa este clientul principal al producătorului rus de petrol Rosneft, preluând o treime din volumul de 4,2 milioane de barili extras zilnic.

Cazul Japoniei

Dacă livrările de gaze ruseşti către Ucraina ar fi perturbate, Europa ar fi nevoită să cumpere GNL de pe piaţa spot globală, la concurenţă cu consumatorii din Asia, notează Zach Allen.

Japonia, care importă volume record de GNL începând din din 2011, după dezastrul nuclear de la Fukushima, a plătit în medie în luna decembrie 16,49 dolari pe milionul de unităţi termice britanice, cumpărând energie de la Qatar, cel mai mare exportator de gaz natural lichefiat la nivel global. În aceeaşi perioadă, Marea Britanie a cumpărat tot de la Qatar la un preţ de 10,48 dolari. La începutul anului 2009, când Rusia a întrerupt pentru scurt timp livrările de gaze către Ucraina, unele ţări europene au fost nevoite să importe GNL la preţuri de peste 30 de dolari pe milionul de btu.

”Întrebarea este dacă Vladimir Putin vrea să doboare Gazprom”, a declarat Anders Aslund, senior fellow la Peterson Institute for International Economics, Washington. Livrările de gaze ale Rusiei către Europa au scăzut cu 30% faţă de anul 2009, iar ţările de pe continent se bazează în mai mare măsură pe importuri şi au extins capacitatea de stocare a gazului.

Dincolo de oprirea voită a exporturilor de gaze ruseşti, livrările ar putea fi afectate şi de eventuale sancţiuni economice adoptate de SUA şi statele aliate împotriva Rusiei pe fondul crizei din Ucraina, a adăugat analistul.

Rusia a întrerupt de două ori gazul către Ucraina pe fondul disputelor privind prețului gazului și tarifelor de tranzit, perturbând aprovizionarea cu gaz în tot sud estul Europei. În timpul crizei din 2009 prețul GNL din import a crescut la 30 dolari pe milionul de btu, a precizat Zach Allen.

Uniunea Europeană trebuie să-și diversifice resursele de energie pentru a micșora dependența de gaze rusești în următorii zece ani, a spus Kevin Book, directorul unei agenții de consultanță în energie din Washington.

În ultima perioadă industria extractivă americană a crescut foarte mult datorită noilor tehnologii folosite și datorită exploatării gazelor de șist prin fracturare hidraulică.

Chiar dacă pe termen scurt nu există prea multe posibilități de a reduce dependența de gazul rusesc, pe termen lung europenii pot conta pe exporturile de GNL din SUA, a mai spus Kevin Book.

”Interesul european pentru gazul american este pe cale să crească, dar vor domina considerentele economice”, a concluzionat Kevin Book.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Portul Constanța are a doua cea mai mare creștere a cantității de mărfuri transferate în 2021, plus 26% față de anul pandemiei 2020, după cea a portului belgian

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: