joi

25 iulie, 2024

7 august, 2022

Creșterea exporturilor Chinei a crescut în mod neașteptat în iulie, cu 18% față de aceeași lună anului trecut, cel mai ridicat ritm din acest an. Analiștii se așteptau la 15%. Cifrele oferă un anumit impuls celei de a doua celei mai mari economii a lumii, care încearcă să revină din scădere indusă de COVID.

Totuși, consumul și cererea globale dau semne de oboseală și de aceea previziunile înclină mai mult spre reducerea exporturilor.

„Creșterea exporturilor Chinei a surprins din nou în sens pozitiv. (Aceasta) continuă să ajute economia Chinei într-un an dificil, deoarece cererea internă rămâne lentă”, a declarat Zhiwei Zhang, economist șef la Pinpoint Asset Management, citat de Reuters.


Cererea pentru fabricile chineze a slăbit în iulie, comenzile și indicii de producție scăzând la cele mai slabe niveluri de la debutul pandemiei de COVID-19, potrivit unui sondaj  publicat săptămâna trecută.

Și datele oficiale arată că activitatea s-a contractat luna trecută, stârnind temeri că redresarea economiei după blocajele din primăvară va fi mai lentă și mai accidentată decât se aștepta.

Semnele slabe de revenire și inflația

Totuși, sunt semne că perturbarea transporturilor și a lanțurilor de aprovizionare, provocate de restricțiile Covid, se ameliorează, la timp pentru transportatorii care se pregătesc pentru creșterea cererii de sfârșit de an.

Fluxul de containere din opt porturi majore din China a crescut cu 14,5% în iulie, față de creșterea de 8,4% din iunie, potrivit datelor publicate de asociația portuară națională.


Mai mult, pe fondul inflației în creștere, unii clienți europeni și americani ar fi lansat comenzile înainte de sezonul sărbătorilor pentru a-și asigura mărfurile.

De aceea, deși creșterea exporturilor a rămas ridicată, susținută în principal de factorii de preț, volumul mărfurilor exportate a scăzut în iulie, a declarat Chang Ran, analist senior la Institutul de Cercetare pentru Investiții Zhixin.

„Este de aștepta ca, în a doua jumătate a anului, slăbirea cererii externe să facă presiuni de scădere a exporturilor în al patrulea trimestru”, a spus Chang.

Evoluția neconvingătoare a importurilor

La rândul lor, importurile i-au contrazis pe analiști, care s-au așteptat ca impulsul importurilor din China să crească modest în a doua jumătate a anului, susținut de echipamente și mărfuri legate de construcții, pe măsură ce guvernul crește cheltuielile pentru infrastructură.

Importurile luna trecută au fost din nou mai slabe decât se aștepta, sugerând că cererea internă rămâne slabă.

Importurile au crescut cu 2,3% față de anul precedent, în comparație cu creșterea de 1% din iunie și lipsind o prognoză de creștere de 3,7%.

„În ciuda unei creșteri a cererii interne pe fondul slăbirii măsurilor de control al COVID-19, performanța slabă a producției a afectat importurile”, a declarat Xu Shuzheng, cercetător la CITIC Securities, adăugând că noi crize de COVID ar putea împiedica redresarea economiei.

Volumul de circuite integrate importate – un import major din China – a scăzut, de asemenea, cu 19,6% în iulie față de un an înainte, conform calculelor Reuters.

Acesta poate fi un semnal roșu suplimentar pentru exporturi, deoarece o cantitate semnificativă din importurile țării sunt componente pentru mărfuri care sunt apoi reexportate.

China a înregistrat luna trecută un excedent comercial record de 101,26 miliarde de dolari, cu mult peste excedentul de 90,0 miliarde de dolari la care se aşteptau analiştii.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Sâmbătă seară ne-a trecut tuturor – nu numai lui Donald

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: