UPDATE: Procurorii fac percheziții la locuințele administratorilor Flagas SRL, care deține depozitul GPL, la toate punctele de lucru ale societății și la Primăria Crevedia, pentru a se stabili ce controale s-au efectuat la firma respectivă după ce ISU i-a retras autorizarea în 2020 și a se lămuri exact dacă punctul de lucru din Crevedia respectiv funcționa ca depozit sau stație de încărcare.
Anunțul a fost făcut de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Alex Florenţa, într-o conferință de presă organizată duminică seara.
Din informațiile colectate până acum de investigatori reiese că în incinta punctului de lucru din Crevedia se obișnuia ca angajații societății să efectueze, chiar și după închiderea punctului de lucru pentru neregulile constatate anterior, diferite operațiuni de transfer a GPL dintr-o cisternă în alta sau în alte dispozitive.
UPDATE: Primarul social-democrat din Caracal, Ion Doldurea, se autosuspendă din calitatea de membru al PSD și din toate funcțiile deținute în cadrul organizației Caracal a acestei formațiuni.
UPDATE: Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că în cursul zilei de duminică şi în noaptea de duminică spre luni vor fi transferaţi în străinătate alţi șase pacienţi cu arsuri grave produse din cauza exploziilor de la staţia GPL din Crevedia.
Rudele pacienţilor transferaţi în străinătate vor putea însoţi bolnavii, vor avea asistenţă consulară, inclusiv suport financiar pe perioada şederii acolo.
”Doi pacienţi au fost transferaţi la Bruxelles, alţi doi la Milano. Din păcate, unul dintre pacienţii transferaţi la Milano este în stare critică şi cei de acolo, cu care sunt în legătură, fac eforturi ca să îl stabilizeze. Pentru celălalt situaţia nu este la fel de dramatică, nu este un pacient critic. Urmează ca în cursul acestei zile şi la noapte să fie transferaţi alţi 6 pacienţi de la Spitalul Floreasca şi doi de la Spitalul Bagdasar. Destinaţia acestor pacienţi va fi Austria – AKH şi Graz, în Germania, şi unul dintre ei va fi transferat în Norvegia. Vor exista cel puţin două zboruri care să ducă aceşti pacienţi, unele dintre ele cu escală”, a precizat Rafila.
UPDATE: Parchetul Militar București s-a sesizat, sâmbătă seară, din oficiu privind modul de intervenție al pompierilor la Crevedia, și cercetează acuzații precum neluarea și nerespectarea măsurilor de protecția muncii și vătămare corporală din culpă.
UPDATE: Ca întotdeauna, autoritățile anunță controale post-tragedie
Premierul anunță că începând de luni vor fi declanșate controale peste tot în țară, la stațiile de carburanți și GPL.
Verificări la nivel național au fost ordonate și după izbucnirea scandalului azilurilor de groază, controale după care organizațiile nonguvernamemntale au continuat să descopere cazuri dramatice neidentificate însă de inspectorii statului.
(Citește și: „Un nou azil al groazei, în Mureș – DIICOT a preluat cazul„)
Premierul a anunțat că primarul din Sectorul 5 i-ar fi comunicat că a efectuat deja un control descoperind 11 astfel de stații GPL fără autorizație. El a avertizat că începând de mâine peste tot unde sunt descoperite nereguli, se vor închide activitățile.
„Eu, începând de mâine, voi declanșa controale în toată țară, la toate stațiile de carburanți și GPL. Unde găsim elemente care duc la pericol, închidem pe loc activitățile. Dacă va fi nevoie, facem modificare legislative astfel încât acest lucru să se poată întâmpla pe loc, fără procese și fără ca oamenii să-și mai poată continua afacerile. La sectorul 5 deja s-a dispus control la toate stațiile, mi s-a spus că 11 stații își desfășoară activitățile pe terenuri private și niciuna n-are autorizație. Așadar e normal să dispunem controale la toate aceste stații de GPL și unde e pericol pentru vieți omenești să luăm măsuri imediate”, a promis Ciolacu.
Primar la Sectorul 5 este Cristian Popescu Piedone, reinstalat în funcție în luna iunie, după ce a fost achitat de un complet al Curții Supreme în Dosarul Colectiv, incendiul de la Club Colectiv, din cauza căruia au murit în 2015 66 de perosane.
Piedone a fost condamnat în prima instanță la opt ani și șase luni de închisoare și la patru ani de închisoare, prin sentința definitivă.
În iunie, ICCJ i-a admis recursul în acsație și l-a achitat, așa încât a fost desființat temeiul încetării calității de primar a acestuia.
Președintele Asociației Colectiv, Eugen Iancu, care și-a pierdut fiul de 22 de ani în incendiul din Clubul Colectiv, a declarat atunci că este consternat de decizia Curții Supreme: „Era de aşteptat. I-a fost lăsată calea, încă de anul trecut, prin decizia finală. Când nu sunt condamnate directoarele care au dat autorizaţiile, e clar că ai arestat primarul degeaba. Sunt fără cuvinte, mi-e scârbă şi mi-e foarte clar că în România nu există justiţie”.
(Citește și: „Prefectura Capitalei: Cristian Popescu Piedone se întoarce din pușcărie la Primărie„)
UPDATE: Premierul Ciolacu, iritat de întrebările jurnaliștilor referitoare la complicitățile administrației locale
Premierul Marcel Ciolacu s-a arătat iritat duminică, după ce a ajuns la Crevedia, de întrebările jurnaliștilor referitoare la primarul PSD din Caracal, tatăl celui care deținea depozitul GPL, și la primarul din Crevedia, care susține că nu știa exact ce se întâmpla la depozit.
Ciolacu a spus că nu e în atribuția sa de serviciu să ia legătura cu tatăl nimănui.
„Și eu sunt fiul cuiva, fiecare dintre noi e copilul cuiva…Ce e cel mai important, vă garantez și eu și toți miniștrii, cine se face vinovat va suporta rigorile legii. Înțeleg că e o probleme cu primarul din PSD, dar eu nu trebuia sa iau legătură cu tatăl nimănui că nu e în atribuția mea de serviciu. Vă repet…dacă în fișa postului președintelui partidului ține să iau legătură cu tatăl fiului care avea legătură cu acest GPL… nu, nu am luat legătura”, a răspuns Ciolacu iritat de întrebare.
El a adugat că a întețeles că activitatea depozitului GPL era sistată din 2020. ”Este un element care ne arată că unii continuă cu afecerile chiar dacă au activitățile sistate, vom vedea în urma anchetei….”
****
Știrea inițială:
Un bărbat și soția sa, civili, au murit din cauza exploziilor produse la stația GPL ilegală din Crevedia, Dâmbovița, alte 41 de persoane sunt internate cu arsuri, iar alți patru pompieri în stare foarte gravă au fost transferați la unități medicale din Belgia și Italia.
Printre persoanele internate în spitalele românești 39 de pompieri, iar 10 persoane sunt în stare foarte gravă.
Cei doi decedați sunt bărbatul care a murit sâmbătă seara din cauza unui infarct și soția sa, decedată duminică, din cauza arsurilor. Ea avea arsuri pe 95% din suprafața corpului, ceea ce înseamnă că nu mai existau șanse de supraviețuire în cazul său.
Epicentul tragediei din Crevedia – stația GPL, a unui fiu de primar PSD, care funcționa ilegal într-o localitate condusă de un alt primar PSD
Nu mai puțin de 7 instituții ale statului fuseseră informate, încă din anul 2020 de neregulile de la stația GPL din Crevedia. Și totuși, stația a funcționat până la explozia de sămbătă seară.
Prima explozie a avut loc în timp ce două cisterne transferau GPL din una în alta, cu pompe neomologate, conform unor surse Digi24.
Stația de GPL funcționa ilegal, după ce ISU i-a retras autorizația pentru securitatea la incendii, în 2020. Firma a declarat închiderea activității de stație GPL la punctul respectiv și înlocuirea stației cu o parcare.
„Noi ştim că firma cel puţin nu mai funcţiona sau clar că nu mai avea avize sau autorizaţie. Clar, din punctul nostru de vedere, firma nu avea documente sau autorizaţie să funcţioneze. În mod normal firma nu avea activitate de fapt”, a declarat Raed Arafat, șeful IGSU.
Firma Flagas SRL, căreia îi aparține parcarea/stație GPL/depozit, îl are ca acționar și administrator pe Ionuț Daniel Doldurea, fiul primarului din Caracal (PSD).
Profitul firmei în 2022 a fost de 32 milioane de lei, iar cifra de afaceri a depășit jumătate de miliard de lei.
Firma a obținut mai multe contracte de aprovizionare, a unor școli mici, cu combustibili.
Primarul din Crevedia: „Nu mai avea voie să vândă carburanţi la cetăţeni. Dar venea cisterna, încărcau, ştiu ei ce făceau”
Primarul din Crevedia, Petre Florin (PSD), a declarat la Digi24 că locul unde a avut loc explozia urmată de incendiu era mai degrabă un depozit de GPL, după ce activitatea de vânzare de carburanţi către cetăţeni a fost suspendată de ISU. ”Nu mai aveau voie să vândă la butelii la cetăţeni, dar cisternele încărcau acolo”, explică el.
”Când am venit eu la primărie, această locaţie avea suspendată activitatea de cei de la ISU, nu mai avea voie să vândă carburanţi la cetăţeni. Dar venea cisterna, încărcau, ştiu ei ce făceau. Cei de la ISU au fost de 2-3 ori în control, dar mai multe informaţii nu deţin. Nu mai aveau voie să vândă la butelii la cetăţeni, dar cisternele încărcau acolo”.
Florin Petre este primar din 2016, când a fost ales ca edil din partea UNPR, iar înainte de aceasta a fost viceprimar. Așadar, el era primar când a fost închisă stația GPL respectivă și fusese înștiințat de ISU, conform legii, așa cum a fost înștiințat și prefectul de Dâmbovița, că acolo nu mai trebuie să se desfășoare o astfel de activitate.
Crevedia este o comună cu aproximativ 7.000 de locuitori, iar cei mai mulți dintre aceștia știau foarte bine ce se întâmplă acolo, iar unii au făcut sesizări, inclusiv la Primărie, după suspendarea avizului și autorizației ISU.
Unul dintre acești locuitori a declarat duminică, după tragedie, în contextul discuțiilor despre neregulile : „Ne e frică să trăim în România, ne e frică să trăim în țara noastră natală”.
Neregulile grave pentru care a fost retrasă autorizația, în 2020
- Pompe neomologate pe care angajații firmei le foloseau ca să mute gaz dintr-o cisternă în alta
- Cisternele și liniile de aprovizionare erau foarte aproape de liniile de electricitate și de casele oamenilor. Astfel, față de liniile de electricitate trebuiau să fie 10 metri, dar în realitate erau doar 6 metri.
- Față de case distanța ar fi trebuit să fie 8 metri, dar în realitate distanța era de doar 2,8 metri.
- Unele pompe de combustibilaveau scurgeri.
- A fost descoperită o instalație improvizată de transfer a gazului din cisterne în alte două rezervoare care erau îngropate în pământ.
Nici polițiștii din Crevedia nu au văzut activitatea ilegală de la stația GPL
Secretarul de stat MAI Bogdan Despescu a declarat, duminică dimineață, la Digi24, că a solicitat o analiză privind activitatea companiei din Crevedia. „Din punct de vedere al structurilor MAI am cerut o analiză privind modul cum s-a desfășurat activitatea acelei companii. Primele date au fost puse la dispoziția procurorului și fac parte din cadrul probatoriului”, a declarat Despescu.
Întrebat de ce polițiștii din Crevedia nu au semnalat că în parcarea respectivă activează ilegal o stație de GPL, în realitate, secretarul de stat nu a oferit niciun răspuns.
Primarul din Caracal, despre pompierii răniți: „E problema lor”
Imediat după explozii, Ion Doldurea a conformat la mai multe posturi de televiziune că stația GPL în care a avut loc tragedia aparține fiului său.
„E a băiatului meu, dar e dezafectată. Nu de acolo a pornit toată treaba”, a spus edilul, care a precizat că el este plecat din țară în Polonia, dar caută să se întoarcă în țară în cel mai scurt timp.
Întrebat dacă știe că au murit oameni, primarul din Caracal a răspuns: „Ştiu. Este vorba despre o persoană. Ceilalți, pompierii, este problema lor”.
Premierul Ciolacu: Azi-noapte s-a acţionat exemplar
În opinia premierului Marcel Ciolacu, intervenția de la Crevedia și din spitale au fost exemplare, deși cel puțin 42 dintre victime sunt angajați ai MAI – pompieri, jandarmi și polițiști – și au fost răniți în cea de-a doua explozie, atunci când începuse intervenția IGSU, iar prima regulă a unei intervenții este ca intervenția să nu pună în pericol viața salvatorilor.
”Important este că azi-noapte s-a acţionat exemplar şi în spitale şi mulţumim şi medicilor şi asistentelor şi celor care au acţionat pe salvări azi noapte. Trebuie să mulţumesc pompierilor, jandarmilor, poliţiştilor care au asigurat perimetrul. Văd că se face o paralelă cu cazul de la Colectiv, părera mea e că ar trebui făcută o paralelă cu cazul de la Mihăileşti, unde s-a terminat foarte tragic”, a declarat Marcel Ciolacu.
Filmul intervenției pompierilor:
Când au ajuns, pompierii, au acționat pe două planuri:
- limitarea propagării flăcărilor de la casa care luase foc, în urma primei deflagrații, la celelalte case din apropiere
- pompierii trebuiau să țină una dintre cisternele cu GPL rece și o udau pentru a nu exploda. Nu se știe din ce cauză a explodat această a doua cisternă
A existat și o a treia explozie, la o altă cisternă, pe care pompierii nu o văzuseră de la început, care era undeva în spatele celor două cisterne.
România, tot nepregătită în fața acestora tragedii
După incendiul din Club Colectiv, care a dus la moartea a 64 de persoane, produs în 2015, când prmeier era Victor Ponta, numit săptămâna trecută consilier onorific la prim-ministrului Marcel Ciolacu, guvernele care s-au succedat au promis centre de mari arși pentru tratarea victimelor incendiilor.
Până în prezent, nicio astfel de unitatea medicală nu a fost inaugurată. La tmișoara va fi deschis primul centrul, care este aproape de finalizare.
****