UPDATE 8:00:
Numărul victimelor a ajuns la 57. Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justistiție a preluat ancheta pentru a stabili cauzele și circumstanțele dezastrului.
Incendiul a fost localizat și controlat în jurul orei 02.00.
UPDATE 00.00: cel puțin patru explozii au avut loc până acum. Flacăra s-a diminuat, iar echipaje de pompieri din județele alăturate sosesc în continuare.
Numărul victimelor a rămas 46.
Pompierii spun că nu mai există pericol ca incendiul să se extindă la locuințele din vecinătate.
UPDATE: Colegiul Medicilor Bucureşti face apel pentru donare de sânge în contextul în care mai multe persoane sunt internate în spitale din Capitală după exploziile care au avut loc în Dâmboviţa.
UPDATE: Declarațiile premierului Ciolacu, după ieșirea de la Celula de criză: ”La Spitalul Floreasca au fost concentraţi cei cu probleme mai deosebite. A fost activat Mecanismul European de Protecţie Civilă. Mai mult ca sigur, în noaptea aceasta credem că un număr de 4 pacienţi vor fi transferaţi în Italia şi Belgia. Încercăm să salvăm cât mai multe vieţi”.
Premierul a explicat că s-a luat legătura cu familiile răniţilor.
”Totul va fi transparent. S-a vorbit şi cu Ministerul Mediului despre calitatea aerului în zonă, s-a luat legătura cu toţi aparţinătorii, s-au făcut şi telefoane speciale să sune cei din zonă, dacă simt că au anumite probleme medicale”, a spus Ciolacu.
Întrebat dacă vor mai fi şi alte transferuri în străinătate, Marcel Ciolacu a arătat că această decizie va fi luată în funcţie de starea pacienţilor.
”Să vedem cum se iese din operaţii. În primul rând trebuie stabilizaţi, ca să fie transferaţi”, a spus Ciolacu.
UPDATE: Stația care funcționa fără autorizație aparține fiului primarului din Caracal, conform Digi24, care a discutat cu primarul, Ion Doldurea. Acesta a spus că stația nu mai funcționa, era dezafectată.
Surse locale au declarat pentru Digi24, că fosta stație funcționa acum ca parcare pentru cisternele cu GPL.
Primarul se află în străinătate, la o conferință.
Ionuț Daniel Doldurea, fiul primarului, este administratorul firmei Flagas Srl, căreia îi aparține depozitul care a explodat în Crevedia. Profitul firmei în 2022 a fost de 32 milioane de lei, iar cifra de afaceri a depășit jumătate de miliard de lei.
UPDATE: Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, spune că se fac demersuri chiar acum pentru transferul răniților în explozia de la Crevedia. „Mecanismul european va fi folosit pentru toți cei intubați în primul rând”, a spus Mihai Constantin.
„La Spitalul Militar din Bruxelles vor ajunge în această noapte doi dintre pacienți. E vorba despre doi pompieri intubați care se află în acest moment la Spitalul Floreasca”, mai spune acesta.
UPDATE 23.40: Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, afirmă că în acest moment sunt pregătite circa 60 de paturi de terapie intensivă pentru victimele exploziilor de la Crevedia.
„Victimele au început să sosească la spitalele de urgenţă din Bucureşti (…). Ca să putem face faţă acestei provocări, noi ne-am coordonat şi cu spitale care au capacitate de a trata în secţiile de terapie intensivă dotate cu aparate de ventilaţie pacienţii care au probleme. Vreau să le mulţumesc colegilor de la spitale militare – Spitalul Militar, Spitalul ‘Gerota’ şi Spitalul ‘Agripa Ionescu’, care participă la acest efort. Avem disponibile, în momentul acesta, circa 60 de paturi de terapie intensivă, unde eventualii pacienţi pot ajunge„, a declarat Rafila, sâmbătă seară, la Digi 24.
UPDATE 23.32: Pompierilor prezenți la locul incendiului li s-a ordonat să se retragă, pentru a nu le fi pusă în pericol viața. La fața locului se intervine cu roboții speicali achiziționați anul trecut de IGSI.
Până acum ar fi avut loc trei explozii.
Conform informațiilor Digi24, rezervoarele de GPL ar avea o capacitate de 10.000 de litri. Sunt 6 rezervoare GPL a câte 10.000 de litri, dar nu se știe câte dintre le erau aprovizionate.
Trei mii de locuitori au fost evacuați de pe o rază de 700 de metri. Autoritățile din Dâmbovița au activat Planul Roșu de Intervenție.
UPDATE 23.30: Premierul Marcel Ciolacu, după ce a participat la Celula de criză constituită la MAI: „Mai mult ca sigur credem că în seara asta 4 pacienți vor fi transferați în Italia și în Belgia”.
UPDATE: Centrele de transfuzie din capitală vor fi deschise duminică, în mod special.
UPDATE: Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, sâmbătă seară, în contextul tragediei produse în urma exploziilor de la Crevedia, că prioritatea zero este, în acest moment, „să le oferim celor afectaţi tot sprijinul necesar şi să le facilităm accesul la tratament în regim de urgenţă”.
„O nouă tragedie a zguduit în această seară România şi sunt profund îndurerat că exploziile de la Crevedia s-au soldat cu victime. Transmit condoleanţe familiilor îndurerate şi le urez însănătoşire grabnică celor răniţi. În acest moment, prioritatea zero este să le oferim celor afectaţi tot sprijinul necesar şi să le facilităm accesul la tratament în regim de urgenţă. De îndată ce situaţia din zona de risc va fi stabilizată, trebuie demarată rapid o anchetă pentru a afla dacă legea şi regulile au fost încălcate. Solicit autorităţilor luarea de măsuri urgente pentru cei răniţi astfel încât tragediile din trecut să nu se mai repete„, a scris Iohannis pe Facebook.
Klaus Iohannis era președinte și în 2015, când s-a produs incendiul de la Club Colectiv, și le-a cerut și atunci autorităților ca astfel de tragedii să nu se mai întâmple. „I-am rugat pe toti sa vina cat se poate de repede cu concluzii, ca astfel de tragedii sa nu se mai intample niciodata”, spunea Iohannis pe 31 octombrie 2015,
UPDATE: Numărul răniților transportați al spitale este de 46, dintre care opt sunt intubați, conform MS.
Potrivit MS, la Spitalul Bagdasar sunt 11 pacienţi (3 intubaţi), la Universitar – 4 pacienţi, la Spitalul de Arşi – 4 pacienti (1 intubat), la Spitalul Floreasca – 27 de pacienţi (4 intubaţi).
Vor fi transferați, în această noapte, la un spital din Bruxelles, doi pacienți intubați.
În această noapte se vor căuta soluții și la alte spitale din străinătate pentru celelalte persoane cu arusi grave.
UPDATE: Alexandru Rafila: „MS are 6 spitale de urgență care sunt în subordine. Ne-am coordonat și cu spitale care au capacitatea de a trata în secțiile ATI pacienții care au probleme. Avem disponibile 60 de paturi de ATI. La celula de criză de la MAI participă 2 secretari de stat de la Ministerul Sănătății. Avem nevoie de coordonare, ea e realizată la nivelul MAI. Partea de asistență medicală o vom asigura, iar împreună vom decide transferul pacienților în străinătate activând Mecanismul de protecție civilă. E o tragedie și facem tot ceea ce e necesar cu profesionalism, fără niciun fel de rabat, astfel încât oamenii să se simtă în siguranță. Ne pregătim să acordăm și consiliere psihologică familiilor victimelor”.
UPDATE: Radu Ţincu, medic ATI la Floreasca, a declarat, la Digi 24, că la spital a fost declanşat Planul Alb, personalul fiind mobilizat de la domiciliu pentru a întări liniile de gardă şi a face faţă acestui eveniment. Astfel, cadrele medicale vor veni de acasă pentru a elibera locul şi să gestioneze numărul suplimentar de victime.
UPDATE: Şase victime ale exploziei care s-a produs, sâmbătă seară, la o staţie GPL aflată pe DN 1A, în localitatea Crevedia, vor fi transportate la spital în Bucureşti cu arsuri „considerabile” pe suprafaţa corpului, anunţă Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.
UPDATE: Societatea din Crevedia unde a avut loc explozia de sâmbătă avea activitatea suspendată, dar funcționa fără a avea autorizație.
A doua explozie s-ar fi produs la o cisternă GPL parcată acolo, din cauza incendiului izbucnit după prima explozie.
UPDATE: După tragedia din Club Colectiv, România a crescut insignifiant numărul de locuri pentru mari arși, așa încât Celula de criză activată, cei mai mulți răniți din crevedia vor fi trimiși în străinătate și se va activa, foarte curând, Mecanismul european pentru protecție civilă.
Potrivit ministrului Sănătăţii, pentru arşi sunt două locuri la Spitalul „Bagdasar Arseni”, iar un alt pacient poate fi tratat în Unitatea de Primiri Urgenţe. Şi la Spitalul Floreasca este o situaţie asemănătoare.
„Suntem în legătură cu managerii de acolo. Oricum, chiar dacă nu sunt suficiente locuri în secţiile specializate, ei vor rămâne în secţiile de primiri urgenţe pentru acordarea primului ajutor şi a primelor îngrijiri. Iar dacă nu vor fi locuri în unităţile specializate pentru arşi, ei vor fi transportaţi în cel mai scurt timp în străinătate”, a adăugat ministrul, punctând că şi la Timişoara pot fi trataţi mari arşi.
A fost activat Planul Alb, adică personalul medical este chemat de acasă pentru a acorda ajutor.
****
Știrea inițială:
O persoană a murit și alte aproximativ 30, dintre care 26 pompieri, au fost rănite în urma a două explozii urmate de un incendiu produse la o stație GPL din Crevedia, judeţul Dâmboviţa. Traficul pe DN 1A este blocat complet. A fost activat Planul Roşu de Intervenţie şi a fost emis mesaj Ro-Alert.
A doua explozie abut loc după sosirea pompierilor trimiși la această intervenție, în această deflagrație fiind răniți 26 de pompieri.
Potrivit ISU Dâmboviţa, o explozie, urmată de incendiu, s-a produs la o staţie GPL din localitatea Crevedia.
Acolo au fost trimise 4 autospeciale de stingere cu apă şi spumă, o autospecială de intervenţie la înălţime, 3 ambulanţe SMURD, 7 ambulanţe SAJ.
În sprijinul ISU Dâmboviţa au fost alocate şi 10 autospeciale de stingere, 10 ambulanţe SMURD, 1 autospecială de intervenţie la înălţime şi 1 autospecială CBRN din cadrul ISU B-IF.
În urma primei explozii, mai multe autoturisme şi case au fost cuprinse de incendiu.
Managerul Serviciului de Ambulanţă Judeţean Dâmboviţa, Mihail Gheorghe, a declarat pentru News.ro că la 10 minute de la explozia care a fost anunţată la ora 19:03, şapte echipaje de la SAJ Dâmboviţa au fost trimise la faţa locului.
Spital mobil instalat în apropierea incendiului
Cadrele medicale de la Staţia de ambulanţă Răcari, care au ajuns la faţa locului la 10 minute de la anunţul privind prima deflagraţie, au raportat că, la scurt timp, a avut loc o a doua deflagraţie.
”În prezent, după datele pe care le avem până acum sunt opt victime care sunt transportate la spital, patru cu arsuri de gradele trei şi patru. Şapte dintre răniţi sunt duşi la spitale în Bucureşti, unul singur este transportat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgovişte”, a arătat el.
A fost instalat un spital mobil, iar echipajele de la ambulanţă aplicat manevre de resuscitare unei alte persoane care a intrat în stop cardio-respirator, dar care nu a suferit arsuri.
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că dacă nu vor fi locuri în spitalele specializate pentru arşi, victimele vor fi transferate în străinătate sau la alte spitale de mari arşi din ţară.
Ministerul Sănătăţii anunţă un deces şi şapte persoane rănite. Ulterior, a avut loc o nouă deflagraţie, fiind răniţi 26 de pompieri.
****
Informație în curs de actualizare
***