vineri

26 aprilie, 2024

16 august, 2015

tianjin
Tianjin. Foto Reuters

Numărul celor decedaţi în explozia produsă în portul Tianjin din China a ajuns la 112, însă alte 95 de personae, în majoritate pompieri, sunt date dispărute. Potrivit presei chineze citate de Reuters, numărul victimelor este aşteptat să crească în continuare.

Peste 720 de personae sunt spitalizate la patru zile de la producerea exploziilor devastatoare care au distrus o zonă considerabilă a spaţiilor de depozitare din Tianjin.

Preşedintele Xi Jinping a cerut sâmbătă autorităţilor locale să îmbunătăţească procedurile de siguranţă în domeniul manipulării şi depozitării substanţelor chimice.


Aceste autorităţi au luat deocamdată măsura evacuării locuitorilor din imobilele aflate în imediata apropiere a zonei afectate de explozii din cauza temerilor că vânturile care îşi schimbă direcţia ar putea transporta vapori toxici rezultaţi din incendii.

Presa oficială nu a comunicat numărul persoanelor evacuate, dar, potrivit agenţiei Xinhua, ordinal a venit după ce un incendiu a reizbucnit sâmbătă la un depozit de substanţe chimice periculoase.

Oficialii locali au admis prezenţa toxinelor în norii de fum, dar au asigurat că nu există niciun pericol în afara zonei evacuate.

“Afirm cu responsabilitate că oamenii nu vor fi afectaţi de efecte secundare”, a declarat presei Shi Luze, şef al administraţiei regionale a Armatei de Eliberare, cu referire la persoanele evacuate.


Shi Luze a confirmat faptul că peste 100 de tone de cianuri de sodiu erau depozitate în două locaţii din port şi a asigurat că muncitorii încearcă mutarea acestor produse chimice înainte de căderea unor anunţate ploi, situaţie în care s-ar putea produce vapori toxici.

Greenpece a anunţat că a testat apa potabilă din zonele învecinate dezastrului şi că aceasta nu este contaminată cu cianuri, dar analizele “nu au putut infirma prezenţa altor substanţe chimice periculoase în mostrele testate”.

“Greenpeace reiterează solicitarea adresată autorităţilor chineze pentru a implementa un sistem de monitorizare ca calităţii apei potabile şi a aerului şi cere ca toate analizele să fie făcute public”, se afirmă în declaraţia emisă de ONG.

Într-o declaraţie anterioară, Greenpeace a solicitat instaurarea unei zone de evacuare cu o rază de 5 km.

Potrivit statisticilor provizorii, aproximativ 6.300 de persoane au fost evacuate din zona Tianjin. Aproximativ 100 de persoane au demarat un protest în faţa unui hotel în care este amenajat un centru de presă, indignate că substanţe chimice periculoase au putut fi depozitate în apropierea unui centru urban.

După exploziile produse în noaptea de miercuri spre joi, cfâteva media au relatat că pompierii au încercat iniţial să stingă indendiile provocate de chimicale cu apă, situaţie care ar fi putut favoriza exploziile ulterioare.

Accidentele industriale sunt obişnuite în China din cauza frecventelor încălcări ale normelor de siguranţă.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: