luni

22 aprilie, 2024

22 septembrie, 2014

Experţii Comisiei Europene au început luni misiunea de evaluare a progreselor privind reforma justiţiei, lupta împotriva corupţiei şi a crimei organizate.

România și Bulgaria sunt singurele state membre pentru care s-a instituit un „Mecanism de Cooperare și Verificare”, deoarece, potrivit Comisiei Europene, în momentul aderării, cele două ţări „mai aveau încă de înregistrat progrese în ceea ce priveşte reforma sistemului judiciar, corupţia şi crima organizată”.

Pentru evaluarea progreselor din aceste domenii, CE a stabilit în decembrie 2006 câteva criterii, „obiective de referinţă”.


Nu există un termen pentru monitorizare, şi Mecanismul este considerat încă necesar, ultimul Raport, din ianuarie 2014, arătând că s-au făcut progrese importante în România, însă persistă presiunile politice asupra magistraţilor.

Raportul pe MCV este important pentru România întrucât, deși condițiile de aderare la Schengen sunt îndeplinite, există state care se opun aderării invocând problemele cu corupția căreia statul român nu-i poate face față din cauza slăbiciunilor sistemului de justiție.Iar aceste probleme sunt legate de Raportul MCV.

Ultimul raport MCV

Raportul MCV din ianuarie prezenta progresele făcute de multe instituții – DNA, Înalta Curte de Casație și Justiție, ANI, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), dar și îngrijorările privind independența justiției și opoziția politicului la anticorupție, reglementările Parlamentului și numirile cu conotație politică de la vârful Parchetelor.

”Raportul arată că România a intreprins pași importanți. Multe persoane din cadrul instituțiilor-cheie din domeniul judiciar și în materie de integritate au demonstrat un angajament real față de reformă.


Raportul arată însă și faptul că progresele nu au fost ușor de obținut și pot fi anulate de regrese în alte domenii. Sper că acest raport va indica în mod clar ce rămâne de făcut pentru a continua și a consolida reforma și pentru a asigura o tendință pozitivă și durabilă”, declara în ianuarie președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, într-un comunicat al CE.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: