joi

28 martie, 2024

13 septembrie, 2018

O delegaţie a Comisiei de la Veneţia se află la Bucureşti joi şi vineri pentru pregătirea unei opinii referitoare la modificările recente aduse de majoritatea PSD – ALDE codurilor penale, dar și legilor Justiției.

Opinia Comisiei fost solicitată de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei.

Comisia Europeană pentru Democrație prin Drept (cunoscută sub denumirea Comisia de la Veneția) este un organ consultativ al Consiliului Europei, alcătuit din experți independenți în domeniul dreptului constituțional.


Prima întîlnire ce a avut loc joi a fost cu Tudore Toader, ministrul Justiției.

Cel din urmă, repreznetant al României în Comisia de la Veneția, a declarat la final că le-a explicat experților sosiți la București ce contribuție a avut Ministerul Justiției în acest demers al modificării legilor din domeniu:

„Discuţiile s-au purtat asupra proiectelor de lege pentru modificarea Codului penal, Codului de procedură penală. Sigur, este contribuţia Ministerului Justiţiei privind transpunerea deciziilor Curţii Constituţionale – deciziile de admitere, deciziile interpretative – şi, de asemenea, pentru consolidarea prezumţiei de nevinovăţie şi confiscare extinsă.

După aceea, cunoaşteţi că proiectele au fost trimise prin Guvern, au fost trimise la Parlament, Parlamentul le-a mai adăugat şi alte soluţii legislative şi acum au fost adoptate. Proiectele de lege sunt la Curtea Constituţională, care le va dezbate pe data de 17 septembrie”, a spus ministrul.

Klaus Iohannis le-a vorbit experților Comisiei despre favorizarea politcienilor cu dosare


La întâlnirea de la Cotroceni, șeful statului a reiterat principalele probleme ridicate de noua formă a legislaţiei penale, aşa cum a fost votată de către Parlament, precizează un comunicat al Adminsitrației Prezidențiale:

„În acest context, preşedintele României a arătat că modificările Codurilor penale diminuează predictibilitatea şi dezechilibrează sistemul judiciar, unul dintre efectele vizate fiind tocmai favorizarea unor politicieni cu dosare penale.

Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut că este inacceptabilă distrugerea coerenţei legislative.

De asemenea, preşedintele României a subliniat că modificările propuse de actuala majoritate parlamentară riscă să compromită efortul de consolidare a sistemului judiciar din ultimii ani”.

Critici dure din partea deputaților PSD

Cea mai tensionată discuție a fost cea cu deputații din Comisia specială pentru legile Justiției.

Deputatul USR Stelian Ion a relatat ulterior că parlamentarii social-democrați i-au criticat dur pe experții Comisiei: „Ce mi s-a părut mie important e atitudinea PSD față Comisia de la Veneția. La finalul discuției, un reprezentat PSD i-a certat fără niciun fel de menajament. Așa ceva e absolut incredibil și inadmisibil, să aduci critici atât de dure unor prestigioși specialiști ai dreptului, e vorba de oameni cu reputație internațională”.

În cursul zilei de vineri, delegația Comisiei de la Veneția se va întâlni cu reprezentanţi ai Curţii Supreme, Parchetului General, DIICOT şi DNA.

Reamintim că mai multe organisme europene, printre care și Consiliul Europei, au făcut un apel la oficialii români pentru a încetini elaborarea codurilor penale, întrucât este pusă în pericol independenţa justiţiei.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: