Pacientul zero de la care a pornit pandemia de coronavirus ar putea fi un angajat al laboratorului din Wuhan, China, anunță Digi24 care citează presa din Danemarca, în care a apărut un interviu cu şeful danez al echipei de experţi OMS care a anchetat originea virusului, Peter Benembarek (foto).
Iniţial, ipoteza virusului scăpat din laborator a fost catalogată drept „extrem de puţin probabilă”. „O astfel de ipoteză sugerează că există o eroare umană, iar ei (chinezii) nu ar fi acceptat să recunoască aşa ceva. Acest lucru are legătură cu mentalitatea locală, conform căreia sistemul e considerat infailibil şi totul trebuie să funcţioneze perfect”, a spus expertul danez.
„Un angajat (al laboratorului), care a fost infectat pe teren în timp ce preleva diferite eşantionane/mostre, reprezintă ipoteza cea mai probabilă”, a declarat Peter Benembarek într-un interviu acordat televiziunii daneze TV2.
Expertul OMS respinsese inițial teoria coronavirusului scăpat din laborator, pe care o considera drept extrem de puţin probabilă. Mai exact, Peter Benembarek declara, în februarie 2021, că ipoteza scăpării COVID-19 dintr-un laborator ar fi fost „un excelent scenariu de film”.
Acum, Peter Benembarek a admis că un astfel de scenariu este plauzibil, în sensul că un cercetător de la laboratorul din Wuhan ar fi putut fi infectat de un liliac, în timp ce încerca să recolteze de la acesta diverse mostre pentru studii ştiinţifice.
(Citiți și:”Facebook renunță să mai trateze drept fake-news & teoria conspirației ideea că ”virusul Covid-19 a fost creat în laborator”. Joe Biden cere oficial serviciilor secrete să afle adevărul despre originea Covid”)
„Acesta a fost momentul în care virusul s-a tranmis de la liliac direct la om”, a spus expertul OMS care a condus, în primăvara lui 2021, o echipă de experţi pe care Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a trimis-o în Wuhan/China pentru a investiga exact care a fost originea virusului care a provocat pandemia de COVID-19.
În aceste condiţii, a arătat expertul danez al OMS, pacientul zero este un angajat al laboratorului din Wuhan şi nu un localnic ori vreo persoană care a intrat în contact cu unul dintre liliecii dintr-una din aşa-numitele „pieţele umede” de animale vii din acest oraş.
În acelaşi timp, Peter Benembarek a precizat că echipa de experţi OMS nu a găsit o dovadă clară care să ateste că epidemia de coronavirus are vreo legătură directă cu studiile asupra liliecilor pe care cercetătorii chinezi le fac în laboratoarele din provincia Wuhan.
Deşi laboratorul strict-secret al Institutului de Virusologie din Wuhan s-a aflat în toată această perioadă în centrul atenţiei, şeful comisiei de anchetă a OMS consideră că mai există un alt laborator, mai puţin cunoscut, aflat în subordinea Centrului pentru controlul şi prevenirea bolilor din China.
Respectivul laborator a fost inaugurat pe 2 decembrie 2019 şi se află la 500 de metri de piaţa din Wuhan, considerată a fi epicentrul pandemiei de coronavirus.