marți

19 martie, 2024

6 martie, 2016

merkel putinRusia încearcă să provoace debarcarea cancelarului Angela Merkel printr-un război informațional elaborat pentru a stârni furia germanilor din cauza refugiaților, potrivit unui expert NATO în domeniul comunicării strategice, citat de The Observer.

Janis Sarts, directorul Centrului de Excelență pentru Comunicare Strategică al NATO, cu sediul la Riga (Letonia), a declarat pentru The Observer că Rusia este implicată în finanțarea forțelor extremiste din Europa și crede că acum există dovezi ale implicării Moscovei în acțiunile declanșate în Germania împotriva Angelei Merkel.

Insistând asupra faptului că vorbește doar ca un expert, nu ca un purtător de cuvânt al NATO, Janis Sarts spune că Rusia „construiește o rețea care să poată fi controlată”.


“Ea poate fi folosită, așa cum au încercat în Germania, pe fondul problemelor reale pe care le reprezintă criza refugiaților, să submineze procesele politice într -un mod foarte serios. Angela Merkel a fost un susținător neclintit al continuării sancțiunilor împotriva Rusiei. Dacă asta ar fi fost doar un fel de pedeapsă, ar fi fost OK – dar se testează capacitatea de a construi pe probleme preexistente și de a crea un moment care să ducă la schimbare politică în Germania”, a mai spus expertul NATO.

„Cred că ei testează dacă pot – într-o țară atât de mare, cu nu prea multe vulnerabilități, în condiții normale – crea, prin puterea lor de a influența, un context în care să producă o schimbare a conducerii de vârf. Se folosesc de vorbitori de limba rusă, de social media, încercând să construiască pe faliile existente. Folosesc dsicursul extremei drepte și îl exploatează”, a mai declarat expertul.

El a adăugat că pot fi urmărite fondurile ruse pentru finanțarea extremiștilor din Europa. Nu contează dacă aceste formațiuni sunt de dreapta sau de stânga, cât timp pot fi folositori Rusiei.

Criza refugiaților, faptul că peste un milion de imigranți au intrat anul trecut în Germania, a dus la creșterea în popularitate a partidului extremis AfD (Alternativa penrtu Germania), în timp ce un sondaj realizat recent arăta că aproape 81% din germani sunt de părere că Angela Merkel a pierdut controlul situației.


Cum se poziționează electoratul se va vedea pe 13 martie, când vor avea loc alegeri în trei din cele 16 landuri germane – Sachsen-Anhalt, Rheinland-Pfalz și Baden-Württemberg.

Janis Sarts spune că impactul încercării Rusiei de a declanșa revolte în Germania s-a diminuat fiindcă acestea au fost descoperite, dar avertizează că alte state încă ignoră propaganda lui Vladimir Putin.

„Am văzut asta în Germania. Cel mai bun instrument de dezinformare este cel pe care adversarul nu-l observă. Aș spune că un număr de state nu l-au observat încă, sau au ales să nu-l observe”, a explicat expertul NATO.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Economia României a suferit în ultimul deceniu unele dintre cele

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: