Rezerva Federală din SUA (Fed) a optat miercuri pentru o mișcare agresivă, respectiv reducerea dobânzilor-cheie de politică monetară cu 0,5 puncte procentuale (față de 0,25 pp cât anticipau unii analiști), prima astfel de mișcare de la pandemie, când avansul inflației a forțat băncile centrale din jurul lumii să majoreze costurile de împrumut, transmite presa internațională.
Fed a redus astfel ratele de referință în intervalul 4,75%-5%, în contextul în care inflația din SUA se situează pe o pantă descendentă – în august, a fost de 2,5% – iar oficialii băncii centrale se așteaptă ca aceasta să scadă în continuare.
„Această decizie reflectă încrederea noastră în creștere că, pe fondul recalibrării corespunzătoare a poziției noastre de politică monetară, piața muncii poate fi susținută într-un context de creștere moderată și inflație care se micșorează sustenabil până la ținta de 2%”, a comentat președintele Fed, Jerome Powell, potrivit The Guardian.
Cu toate că numărul de locuri de muncă nou-create în fiecare lună a scăzut și rata șomajului este în creștere (4,2%), economia americană continuă să crească într-un ritm solid, se arată în comunicatul transmis de Fed. Consiliul guvernatorilor se așteaptă să mai facă o reducere cu jumătate de punct procentual în acest an, una de un punct în 2025 și încă una de jumătate de punct în 2026, până când dobânzile de referință vor coborî în intervalul 2,75%-3%.
Dobânda-cheie de politică monetară din SUA s-a situat la cel mai ridicat nivel din ultimii 23 de ani. După decizia de miercuri, costul creditelor ipotecare și al împrumuturilor în dolari va scădea.
În afara reducerilor de urgență ale dobânzilor din timpul pandemiei de COVID-19, ultima dată când Fed a redus dobânda cheie cu jumătate de punct a fost în 2008, în timpul crizei financiare globale.
Ședința de politică monetară de miercuri a fost ultima înainte de alegerile prezidențiale de pe 5 noiembrie.
***