Franklin Templeton International Services, administratorul Fondului Proprietatea (FP) recomandă prelungirea duratei de funcţionare a acestuia până la 31 decembrie 2031. potrivit unui raport trimis la Bursa de Valori București (BVB).
„Durata de funcţionare a Fondului Proprietatea este până la 31 decembrie 2031. (2) Durata poate fi prelungită de către adunarea generală extraordinară a acționarilor, cu perioade suplimentare de 5 ani/fiecare” – spune primul punct de pe ordinea de zi a adunării generale a acționarilor FP, convocată pentru 14 ianuarie.
FP are încă acțiuni în mari companii din România, care acoperă peste 86% din averea sa (valoarea activului net, VAN) de 9,98 miliarde de lei (2,05 mld. Euro, sau 2,44 mld. USD, la 27 noiembrie), chiar dacă a vândut în ultimii ani mari pachete de acțiuni din portofoliu, fără să fi făcut investiții relevante, potrivit unei strategii de distribuire către acționari a activelor.
Fondul Proprietatea (FP) este a patra cea mai mare companie românească listată la BVB, cu o valoare de piață (capitalizare bursieră) de peste 10 miliarde de lei, după, OMV Petrom (SNP, 20,19 mld. lei), Banca Transilvania (TLV, 12,9 mld. lei) și Romgaz (SNG, 10,8 mld. lei).
Cele mai subsatanțiale pachete de acțiuni deținute de FP
Sunt la:
- Hidroelectrica SA (19,9% din acțiunile companiei, în valoare de 966 mil. euro, adică peste 47% din averea FP)
- OMV Petrom SA (7% din acțiuni, de 289 mil. euro, 14 din VAN FP)
- CN Aeroporturi Bucuresti S (20%, 151 mil. euro, 7,4% din FP)
- Engie Romania SA (12% , 87,5 mil. euro, 4,3% din FP)
- SN Nuclearelectrica SA (5,6% din acțiunile companiei, în valoare de 53,2 mil. euro, adică 2,6% din valoarea FP).
Recent, FP a încheiat încă o ofertă publică de cumpărare de acţiuni sau certificate globale de depozit având la bază acţiuni (GDR-uri), suprasubscrisă de peste opt ori, adică acționarii au dorit să vândă Fondului 1,37 de miliarde de acţiuni ale acestuia, penru a încasa mai repede și mai sigur.
Valoarea totală a ofertei s-a ridicat la 229,3 milioane de lei.
Totodată, Franklin Templeton nu recomandă acționarilor să fie de acord cu câteva propuneri de modificare a actului constitutiv al Fondului, „referitoare la limitarea competențelor Comitetului Reprezentanților în conformitate cu adresele Autorității de Supraveghere Financiară” (ASF).
Comitetul Reprezentanților Fondului (CR), organul de supraveghere al acestuia ales de acționari, consideră că „urmare a modificărilor propuse de ASF, rolul Comitetului ar fi semnificativ diminuat, capacitatea de supraveghere ar fi afectată material și Comitetul ar fi împins spre a deveni un organism statutar pasiv”, spune o notă a CR.
Principalii acționari ai FP
Sunt, conform celui mai recent raport lunar al Fondului:
- Investitori instituţionali români (fonduri de pensii, fon duri de investitii, companii), cu 33,47% din total,
- din care: NN Group are un pachet de drepturi de vot de 10% și
- Fondurile de Pensii Private Allianz-Țiriac, 5,05%
- The Bank of New York Mellon (banca depozitară pentru certificate de depozit globale deținute de fonduri de investiții străine, având la bază acţiuni FP), 22,89%
- Persoane fizice române, 18,72%
- Acţionari instituţionali străini, 12,43%
- din care Anchorage capital Group, cu 6,7%