luni

28 noiembrie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

10 februarie, 2022

Ucraina acuză joi Moscova că a făcut ‘practic imposibilă’ navigaţia în Marea Neagră şi în Azov, din cauza exercițiilor flotei militare rusești, scrie Reuters citată de Agerpres.

Şase nave de desant ruseşti din cadrul flotelor Nordului şi din Marea Baltică au sosit joi la Sevastopol, oraş-port în Crimeea (peninsulă ucraineană anexată de Rusia în 2014) unde se află baza Flotei Rusiei din Marea Neagră, în vederea actualelor manevre.

Rusia a anunţat încă de luna trecută că forţele maritime vor organiza o serie de exerciţii de amploare implicând toate flotele sale în ianuarie şi februarie, de la Pacific la Atlantic, în cea mai recentă demonstraţie de forţă pe fondul tensiunilor dintre Rusia şi Occident legate de Ucraina.


Acţiunile Rusiei ‘demonstrează o nerespectare flagrantă a regulilor şi principiilor dreptului internaţional’, a subliniat Ministerul ucrainean de Externe, menţionând că autorităţile de la Kiev vor colabora cu partenerii lor pentru a pregăti un răspuns.

‘Astfel de acţiuni agresive ale Federaţiei Ruse ca parte a războiului său hibrid împotriva Ucrainei sunt inacceptabile’, se mai spune în comunicatul Ministerului de Externe.

Departamentul de Navigaţie şi Oceanografie (UNiO) al Ministerului Apărării rus a anunţat miercuri seara că Rusia va închide trei zone mari în apele Mării Negre şi o zonă mai mică la vest de coasta Crimeii din cauza exerciţiilor militare în cursul cărora sunt programate lansări de rachete şi tiruri de artilerie, a indicat Andrii Klimenko, directorul Institutului de Studii Strategice ale Mării Negre (un think tank ucrainean) şi redactor-şef al BlackSeaNews, citat de Lb.ua.
Acelaşi expert citat de Ukrainska Pravda afirmă că Rusia blochează practic transportul maritim în zone mari de-a lungul coastei ucrainene a Mărilor Negre şi Azov.

Exercițiile rusești blochează accesul navelor ucrainene spre strâmtoarea Kerci, care asigură trecerea din Marea Neagră în Marea Azov, perturbându-se navigaţia acestora de-a lungul celei mai mari părţi a coastei ucrainene a Mării Negre.

Interdicţia urmează să intre în vigoare la 13 februarie, ora 21:00 (ora Kievului), urmând să dureze până pe 19 februarie, la aceeaşi oră.

”Este foarte asemănător cu pregătirile pentru ceva de genul unei ‘blocade maritime’ a porturilor ucrainene. Despre care am avertizat încă acum doi ani… Acest lucru trebuie oprit. La cel mai înalt nivel internaţional”, subliniază Andrii Klimenko pe pagina sa de Facebook.


Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Portul Constanța are a doua cea mai mare creștere a cantității de mărfuri transferate în 2021, plus 26% față de anul pandemiei 2020, după cea a portului belgian

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: