luni

4 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

27 decembrie, 2019

China Iran și Rusia au început vineri exerciţii navale comune în Oceanul Indian și Golful Oman, în ceea ce Moscova consideră că sunt un demers fără precedent de cooperare și antrenament, potrivit Reuters.

Exercițiile au loc pe fondul tensiunilor în creștere din regiune dintre Stalele Unite și Iran, concentrate iar zona marină adiacentă Iranului. SUA exercită presiuni asupra livrărilor iraniene de petrol și a altor relații comerciale

Manevrele care se vor desfăşura timp de patru zile includ exerciţii tactice în nordul Oceanului Indian, a declarat Gholamreza Tahani, comandant adjunct al marinei iraniene, potrivit agenţiei de presă Isna, citată de dpa și Agerpres.


Exerciţiile navale sunt un răspuns la planurile Statelor Unite de a proteja navele care trec prin Golf. Situaţia din zonă a devenit tot mai volatilă după ce Iranul a sechestrat un petrolier britanic luni întregi şi a doborât o dronă americană în iunie.

„Mesajul acestui exercițiu este unul de pace, prietenie și securitate durabilă prin cooperare și unitate… iar rezultatul va fi de a arăta că Iranul nu poate fi izolat”, a mai declarat amiralul Gholamreza Tahani, la televiziunea de stat iraniană, citat de Reuters.

Golful Oman este o cale de transport cu o sessibilitate politică particulară pentru că face legătura cu Oceanul Indian prin strâmtoarea Ormuz, prin care tranzitează majoritatea exporturilor mondiale de petrol.

Washingtonul a propus o misiune navală pe care să o conducă în urma atacurilor din lunile mai și iunie din apele Golfului asupra vaselor comerciale ale mai multor țări, inclusiv a tancurilor petroliere saudite. SUA au dat vina pe Iran, care a infirmat acuzațiile.


Tensiunile au loc pe fondul disputelor internaționale privind programul nuclear iranian, care au deteriorat și relațiile transatlantice.

China a spus că va trimite distrugătorul Xining cu rachete ghidate în exercițiul de patru zile pe care îl consideră un „schimb militar normal… care nu este în mod necesar legat de situația regională”, potrivit surselor oficiale chineze.

China are relații apropiate cu Iranul, diplomatice, energetice și comerciale. Iranul are legături prietenoase cu Rusia, de asemenea, potrivit Reuters.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Rusia a trimis trei nave din Flota Baltică, o fregată, un tank și un vas de salvare.

Atât Rusia cât și China au relații bune și cu rivalul regional al Iranului, Arabia Saudită.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: