vineri

8 decembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

29 aprilie, 2015

Bursa din Milano, luni dimineața. (FOTO: REUTERS)
Bursa din Milano, luni dimineața. (FOTO: REUTERS)

Guvernul intenționează să continue privatizarea societăților rămase în portofoliul statului prin intermediul pieței de capital, respectiv creșterea free-float-ului pentru societățile deja listate și în care statul deține o poziție de acționar minoritar.

Potrivit unui comunicat de presă, Executivul a reanalizat portofoliul de participații ale statului la societăți naționale strategice (blue chips) și a identificat companiile cu cel mai mare potențial de a trezi un interes ridicat din partea investitorilor români și străini, aprobând continuarea programului de listări în orizontul de timp 2015 – 2016, atât prin oferte publice inițiale (IPO), cât și prin majorări ale cotelor de free-float pentru societăți deja listate.

Potrivit celor mai recente estimări, listarea societăților prioritare la care statul deține participații minoritare ar putea suplimenta veniturile bugetare cu peste 1 miliard de euro, în timp ce listarea companiilor prioritare la care statul are și își păstrează participația majoritară ar putea aduce acelor companii finanțări de peste 2,2 mld. euro necesare retehnologizării, eficientizării activității și atingerii obiectivelor strategice.


Analiza portofoliului actual al statului a relevat existența a trei categorii de societăți naționale care pot contribui la creșterea lichidității și a volumelor de tranzacționare de pe Bursa de Valori București (BVB):

  • Societăți deținute majoritar de stat și neprivatizate (ex. Hidroelectrica, Portul Constanța, Aeroporturi București, Salrom)
  • Companii privatizate, în care statul are dețineri minoritare, dar nelistate (ex. Telekom, Enel, E.ON)
  • Societăți cu participarea statului, minoritară sau majoritară, și deja listate, în cazul cărora poate fi majorată cota de free-float (ex. Romgaz, Nuclearelectrica, Petrom).

Guvernul a aprobat crearea unui colectiv de lucru operativ, însărcinând Ministerul Finanțelor Publice și Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) să gestioneze coordonarea programului de listare astfel încât noi listări să aibă loc încă din toamna acestui an.

”Prin această decizie, Executivul își reconfirmă angajamentul de a continua listările, consolidând un palmares în care sunt incluse ofertele de la Electrica, Romgaz, Nuclearelectrica, Transgaz sau Transelectrica”, se mai arată în comunicatul de presă al Guvernului.

Detalii privind societățile incluse pe lista de priorități, metodele și graficele estimative de listare vor fi comunicate de Ministerul Finanțelor Publice și grupul de lucru desemnat pentru operaționalizarea deciziei de continuare a programului de listări.


Decizia vine după listarea Fondului Proprietatea pe bursa de la Londra, eveniment care vine să potențeze efortul autorităților române de dezvoltare a pieței de capital locale prin creșterea vizibilității României la nivelul marilor investitori instituționali.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 80 (al 21-lea, socotindu-se în sens invers)

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: