vineri

19 aprilie, 2024

27 septembrie, 2015

buget 2013 salariul minimBugetul general consolidat – care include atât bugetul de stat, cât şi bugetele administraţiilor publice locale, bugetul asigurărilor sociale de stat şi bugetul asigurărilor de sănătate – s-a închis la opt luni cu un excedent de 6,4 miliarde de lei, respectiv 0,92% din PIB.

Bugetul de stat, însă, a înregistrat un deficit de 3,1 miliarde de lei în perioada ianuarie-august 2015, reiese din datele publicate de Ministerul Finanţelor Publice (MFP) la finele săptămânii.

Pe partea de venituri, la bugetul general consolidat s-au colectat 150 de miliarde de lei în primle opt luni ale anului, în creştere cu 9,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Creşteri semnificative s-au înregistrat la TVA, unde veniturile au fost cu 15% mai mari decât în 2014, la impozitul pe venit (+13,5%), la impozitul pe profit (+11%), la veniturile nefiscale (+18,5%) şi la accize (+8,2%).


Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal, a atras atenţia marţi, la o conferinţă cursdeguvernare.ro privind economia ascunsă şi implicaţiile acesteia, că în 2015 se poate observa o îmbunătăţire semnificativă a colectării de TVA faţă de anul trecut, însă, în opinia sa, cifrele nu ar trebui comparate cu 2014 care a fost un „an catastrofal” din acest punct de vedere.

ionut dumitru„În 2014 a fost o situaţia absolut catastrofală din punctul meu de vedere. Consumul a crescut în termeni reali cu 4,6% anul trecut. Ghiciţi ce au făcut încasările din TVA. Nu numai că nu au crescut, au scăzut cu 1% în termeni nominali, iar procentul din PIB a scăzut cam cu 0,5%. Anul trecut am avut o cotă TVA de 24% şi am încasat cam cât încasam în 2007-2008 cu cotă de TVA de 19%. Anul trecut a fost un an catastrofal. Dacă ne comparăm acum cu 2014 se pare că stăm bine. Ca procent din PIB cifrele colectate anul acesta din TVA sunt semnificativ mai mari decât anul trecut. Dacă mă compar cu 2013 sunt cam tot pe acolo, un pic mai sus”, a explicat economistul, pe baza execuţiei bugetare din primul semestru.

În primele opt luni ale anului s-au înregistrat scăderi la capitolele impozite şi taxe pe proprietate, unde veniturile au fost de 3,8 miliarde de lei, cu 3,7% mai puţin decât în 2014, precum şi la contribuţiile de asigurări sociale.

„Încasările din contribuții de asigurări sociale au scăzut doar cu 1,5% faţă de anul anterior, fiind influențate de reducerea cu 5 pp a contribuțiilor angajatorilor, cât și creșterea pe anul 2015 cu 0,5 pp a cotei de contribuție către pilonul II de pensii”, se arată în Nota privind execuţia bugetului general consolidat.

Banii europeni au tras în sus cheltuielile de investiţii


În primele opt luni din 2015, cheltuielile totale ale bugetului general consolidat au însumat 143,4 miliarde de lei, în creştere cu 3,8% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Cheltuielile de personal au crescut cu 5,5% faţă de anul trecut, la 33,5 miliarde de lei, iar cele de bunuri şi servicii cu 0,6%, la 23,3 miliarde de lei.

În ceea ce priveşte cheltuielile de investiţii, acestea au înregistrat un avans de 7,4% faţă de 2014, pe fondul unei evoluţii mai bune a proiectelor finanţate din fonduri europene.

„Cheltuielile pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital, precum şi cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 15,1miliarde lei, respectiv 2,2% din PIB , în termeni nominali cu 7,4% mai mari față de aceeași perioadă a anului precedent”, se arată în nota Finanţelor.

Concret, cheltuielile aferente proiectelor cu finanţare din fonduri europene au crescut cu 36,8% faţă de 2014, la circa 9,1 miliarde de lei, în timp ce investiţiile directe ale statului, respectiv cheltuielile de capital, au înregistrat o scădere de 15,3% faţă de anul trecut, însumând 5,9 miliarde de lei.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. + 7 miliarde excedent in iulie . Acum au descoperit ca rid si curcile de aceste date si se trece la reducerea excedentului. Lunar si treptat pina in decembrie cind va iesii deficitul planificat/programat/ aprobat . – 13 miliarde lei .

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. + 7 miliarde excedent in iulie . Acum au descoperit ca rid si curcile de aceste date si se trece la reducerea excedentului. Lunar si treptat pina in decembrie cind va iesii deficitul planificat/programat/ aprobat . – 13 miliarde lei .

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: