miercuri

17 iulie, 2024

2 februarie, 2023

În ciuda creșterii exporturilor, surplusul comercial al Germaniei a scăzut pentru al cincilea an consecutiv în 2022, o mare parte a scăderii fiind cauzată de explozia prețurilor la energia importată, în urma invaziei Ucrainei, transmit DW.

Exporturile Germaniei au totalizat 127,4 miliarde de euro în decembrie, o scădere de 6,3% față de luna precedentă, potrivit unui raport publicat joi de biroul federal de statistică Destatis. Analiştii au prezis o scădere mult mai mică, de 3,3%.

Importurile au scăzut cu 6,1% în decembrie, mult peste previziunile specialiștilor, de 0,8%. Majoritatea importurilor Germaniei au venit din China, valoarea acestora ridicându-se la 13,5 miliarde de euro în decembrie.


Statele Unite au rămas principala destinație pentru exporturile germane, deși valoarea mărfurilor trimise acolo a scăzut cu 10% în decembrie față de luna precedentă.

Cel mai slab excedent din 2000

Deși exporturile anuale au crescut cu 14,3% în 2022 față de 2021, importurile au crescut cu o rată mult mai mare, de 24,3%, din cauza creșterii prețurilor la energie. Acest lucru a condus la reducerea excedentului comercial al celei mai mari economii a UE pentru al cincilea an consecutiv.

În ansamblu, în 2022, excedentul comercial al țării a scăzut la 79,7 miliarde de euro, cel mai scăzut nivel din 2000, potrivit datelor Destatis, mai puțin de jumătate față de excedentul din 2021, de 175,3 miliarde de euro.

Cifrele au arătat că, în ciuda creșterii inflației care a început să scadă în noiembrie și decembrie, criza costului vieții și problemele lanțului global de aprovizionare au continuat să afecteze economia germană.


Cu toate acestea, țara a reușit să evite o recesiune, înregistrând un ritm de creștere de 1,9% din PIB în 2022.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: