joi

2 mai, 2024

30 septembrie, 2014

Prima zi de audiere a comisarilor nominaizaţi de statele membre s-a desfăşurat fără mari surprize şi fără multe momente tensionate.

Comisarii au dat răspunsuri despre regulile de comerţ cu SUA şi Rusia la fuziuni în domeniul telecom şi protecţia internetului, de la ajutorul acordat pentru dezvoltarea ţărilor partenere până la efectul păsărilor migratoare asupra mediului din Malta.

Primii patru membrii ai Comisiei care au fost supuşi testului eurodeputaţilor au fost suedeza Cecilia Malmstrom, comisar pentru transport, germanul Gunther Ottinger, comisar pentru economia digitală, croatul Neven Mimica, cooperare internaţională şi dezvoltare, şi maltezul Karmenu Vella, mediu, afaceri maritime şi pescuit.

Cecilia Malmstrom a promis transparenţa negocierilor TTIP


Comisarul suedez Cecilia Malmstrom a avut un început de audiere dificil, după ce un proiect al răspunsurilor sale la chestionarul scris a ajuns la eurodeputaţi. Răspunsul iniţial ar fi indicat disponibilitatea de a face o concesie majoră criticilor acordului de liber schimb transatlantic, care ar elimina clauza ISDS (investor-state dispute settlement), prin care investitorii ar putea ocoli instanţele de judecată naţionale în litigiile cu statele membre.

În timpul audierii a spus că nu respinge o astfel de eliminare, dar a încercat să dea asigurări că un acord de comerţ liber cu SUA nu înseamnă că multinaţionalele americane ar putea folosi tribunale speciale pentru a obliga statele să diminueze standardele de protecţie a consumatorilor şi a mediului.

„Dacă este o zonă în care viitorul comisar pentru comerţ trebuie să fie vigilent, este TTIP – aici au loc cele mai solicitante negocieri şi este cel mai dezbătut acord de către public”, a spus Cecilia Malmstrom.

Aceasta le-a spus eurodeputaţilor exact ceea ce voiau să audă: este nevoie de mai mare transparenţă a negocierilor şi a promis o modalitate mai bună de comunicare atât cu PE, cât şi cu parlamentele naţionale şi cetăţenii.


Comerţul este un important instrument de politică externă, a mai spus comisarul suedez, afirmând că va lucra îndeaproape cu Înaltul Reprezentant pentru politică externă.

Rusiei nu i se va permite să amendeze acordul de liber schimb dintre UE şi Ucraina, a asigurat Cecilia Malmstrom. Vladimir Putin a solicitat negocieri tripartite pentru modificarea acordului Kievului cu UE, despre care spune că afectează economia rusă.

„Au exprimat îngrijorări (n.r. ruşii), multe îngrijorări, iar din ceea ce înţeleg marea lor majoritate sunt economice”, a spus comisarul, adăugând că cele 15 luni de amânare a implementării acordului vor constitui timp suficient de rezolvare a acestora.

Gunther Ottinger: Suntem în mijlocul unei revoluţii

Germanul Gunther Ottinger, căruia i s-a atribuit portofoliul economiei digitale, a vorbit despre nevoia de a recupera avansul pe care îl au concureţii internaţionali în domeniul digital.

În plus, comisarul a spus că va continua eforturile predecedorului său de a elimina tarifele de roaming în interiorul UE. Este un susţinător a propunerii Comisiei privind „dreptul de a fi uitat”, adică dreptul fiecărei persoane de a putea solicita şi elimina de pe internet fapte şi date care o privesc, care nu sunt de interes public.

Gunther Ottinger crede că o politică digitală poate avea succes doa dacă este o politică la nivel comunitar. „Voi face eforturi în a demonstra că o soluţie europeană este mai bună, mai rapidă şi mai eficientă în termeni de cost”, a afirmat acesta.

În privinţa legii copyright-ului, comisarul a pledat pentru echilibru: „Trebuie să protejăm în mod adecvat creatorii de conţinut, pentru ca ei să existe şi în viitor. Pe de altă parte, utilizatorii din lumea digitală sunt itenresaţi să aibă acces la toate produsele culturale. Voi lucra la un proiect legisativ care să găsească acest echilibru între copyright şi epoca digitală”, a afirmat comisarul, adăugând că este una dintre cele mai dificile legislaţii de realizat.

În privinţa protecţiei datelor, comisarul german a spus că „protecţia datelor funcţionează doar ca o politică europeană. Am introdus standarde relativ înalte în legislaţia pe care am fcut-o” ţi se află acum în dezbatere.

Este însă de acum misiunea statelor membre, care au fost ezitante în trecut, să fie de acord cu propunerea Comisiei.

Croatul Neven Mimica a trecut uşor de audierea din PE

Comisarul croat Neven Mimica a avut o audiere fără surprize şi fără dificultăţi, iar atenţia presei a fost şi ea diminuată, având în vedere că audierea a fost simultană cu cea a germanului Gunther Ottinger.

Neven Mimica, căruia i-a fost atribuit portofoliului de cooperare internaţională şi dezvoltare, va gestiona unul dintre cele mai importante bugete pentru dezvoltare. El a vorbit despre necestatea combaterii corupţiei în statele partenere şi despre nevoia ca statele membre să fie mai active în elaborarea unor strategii de dezvoltare, nu numai în a aloca nişte bani. UE trebuie să fie „un jucător, nu un finanţator”, a spus comisarul croat.

El a mai îndemnat statele UE să îşi onoreze angajamentele de alocare a 0,7% din venitul naţional brut ajutorului pentru dezvoltare, un nivel care nu este atins.

Comisarul maltez nu a impresionat audienţa din PE

Karmenu Vella, comisarul pentru mediul, afaceri maritime şi pescuit a avut cea mai dificilă audiere a primei zile şi nu a reuşit să îşi impresioneze audienţa, destul de sceptică, privind competenţele sale.

Încă dinaintea audierii au existat nemulţumiri faţă de decizia preşedintelui Jean-Claude Juncker de a contopi portofoliul medului cu cel pentru afaceri maritime şi pescuit, iar răspunsurile generale ale comisarului maltez date chestionarului scris al eurodeputaţilor nu a reuşit să convingă. Aceştia i-au cerut substanţă şi conţinut în discuţia din Parlament.

Comisarului i s-a repoşat că propriul guvern, al cărui membru a fost, nu a reuşit să aplice legislaţia UE privind protejarea faunei şi nu a împiedicat vânătorii să împuşte păsările aflate migraţie din Africa spre Europa.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: