vineri

29 martie, 2024

3 octombrie, 2014

Parlamentul European a început vineri audierea vicepreşedinţilor Comisiei Europene, după ce 21 de comisari s-au prezentat la testul comisiilor parlamentare. Dintre ei, cel puţin un sfert au probleme, nu li s-a spus clar că au picat examenul, dar sunt pe aproape.

Primele două zile şi jumătate de audieri, începute luni, au decurs relativ liniştit, mai ales după ce Cecilia Malmstrom a lămurit poziţia sa referitoare la eliminarea clauzei ISDS (investor-state dispute settlement), prin care investitorii ar putea ocoli instanţele de judecată naţionale în litigiile cu statele membre.

Europarlamentarii au fost mai îngăduitori şi au acceptat faptul că cei aflaţi în faţa lor nu au dat întotdeauna răspunsuri convingătoare sau că nu s-au angajat să facă ceea ce parlamentul aşteaptă să facă.


Însă lucrurile s-au schimbat odată cu audierea spaniolului Amigurel Arias Canete, apoi cu cea a britanicului Jonathan Hill.

Opiniile jurnaliştilor de la Bruxelles referitoare la prestaţia sa sunt mai degrabă în favoarea britanicului: după standardul stabilit de audierile de până în acel moment, Jonathan Hill nu a fost nici mai vag în răspunsuri decât ceilalţi comisari, dar socialiştii au spus, încă de miercuri seara, că nu îl vot vota, pentru că au nevoie de explicaţii suplimentare. Astfel, a apărut penbtru prima dată situaţia să fie rechemat la o nouă audiere, săptămâna viitoare.

Au urmat apoi jocurile politice între grupurile socialiştilor şi democraţilor şi popularilor. Miguel Arias Canete şi Pierre Moscovici nu au primit votul comisiilor, aprobarea comisarului afiliat PPE Canete, depinzând de aprobarea comisarului socialist Moscovici.

Comisiile care l-au audiat pe Pierre Moscovici joi au decis că acesta trebuie să răspundă în scris unor întrebări suplimentare. Este şi cazul comisarului de centru-dreapta ungur, Tibor Navracsics, şi al comisarului din Cehia, socialista Vera Jurova.


Sunt deja trei comisari care trebuie să dea explicaţii suplimentare, în scris, până luni, iar un altul care trebuie să se prezinte la o nouă audiere, în timp ce avizul celui de-al cincilea întârzie şi depinde de rezultatul audierii altui comisar.

PE a introdus un nou intrument, a doua audiere, pentru a pune presiune asupra candidaţilor pentru a arăta că audierile nu sunt doar o formalitate.

Euractiv.com insista, ]n mod eronat, că şi Corina Creţu ar avea probleme. În urma discuţiilor cu mai multe surse de la Bruxelles, dar şi cu jurnalişti, această aifrmaţie se dovedeşte greşită. Corina Creţu a primit avizul pozitiv al comisiei, în ciuda criticilor grupului PPE, la puţină vreme după încheierea audierii sale de miercuri.

Reaţia preşedintelui Comisiei

Jean-Claude Juncker este mulţumit de evoluţia în audieri a membrilor echipei sale, scrie Euractiv.com, citând-o pe purtătoarea de cuvânt a preşedintelui CE. Urmăreşte cu interes acest proces parlamentar şi se va pronunţa abia după încheierea auderilor.

Preşedintele Comisiei poate schimba portofoliile membrilor echipei sale sau poate cere statelor membre să nominalizeze alte persoane, cum s-a întâmplat în ultimele două dăţi: Rocco Butiglione a fost înlocuit, încomisia Barroso I, de către Franco Frattini, sau Rumiana Jeleva, reprezentanta Bulgariei, de Kristalina Georgieva, în comisia Barroso II.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: