Domeniul „Inginerie, prelucrare și construcții” a pierdut cei mai mulți studenți, în ultimii ani – peste 12.000, conform datelor Ministerului Educației.
Astfel, dacă în anul școlar 2015 – 2016, în facultățile de profil din România erau înregistrați aproape 90.000 de studenți (89.741), în anul universitar 2021 – 2022 numărul coborâse la 77.102 tineri înscriși în facultăți din domeniul „Inginerie, prelucrare și construcții”, un domeniu ce cunoaște deficite tot mai mari pe piața muncii.
O dinamică apropiată, dar în sens invers a cunoscut profilul Sănătate și asistență socială, unde efectivele de studenți au urcat, la studiile de licență, de la aproximativ 60.000, la circa 70.000, însă în intervalul 2014 – 2015 / 2021 – 2022.
Afaceri, Administrație și Drept se situează constant la aproximativ un sfert din numărul studenților ce studiază în programe de licență.
Evoluția și tendințele celorlalte domenii:
- Tehnologiile informației și comunicațiilor sunt pe trend crescător, cu un avans de peste 5.000 studenți, adică un sfert, până la aproape 31.000 în anul universitar 2021-2022
- în urcare se află și Științele sociale, jurnalism și informații- de la 32.493, la 34.318 studenți
- în ușoară coborâre este domeniul Artelor și științelor umaniste
- efectivele din facultățile de Agricultură, silvicultură și piscicultură au coborât ușor și au un minus de circa 1.200 de studenți
- Serviciile au urcat cu 1.200 de studenți
(Citește și: „România pierde orice loc în top 1000 de universități în Academic Ranking of World Universities. Toate celelalte state ECE au una sau mai multe„)
Parlamentarii, activitate în teritoriu, pentru a-și face campanie în universități
Anul universitar 2022 – 2023 a început luni cu un program neobișnuit pentru parlamentari. Aceștia au avut trecută în program activitate în teritoriu, deși în mod obișnuit această activitate este rezervată zilei de vineri.
Politicienii au intrat însă în cxampanie electorală, astfel încât mulți dintre ei au participat la deschiderea oficială a noului an universitar.
Pliante în care AUR îi îndeamnă pe studenți să abandoneze studiile la SNSPA și să se înscrie în acest partid
Membri AUR au distribuit în curtea și în sediul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA), pliante de promovare a partidului în care îi îndeamnă pe studenți să abandoneze studiile la această instituție și să se înscrie în formațiunea lor.
Remus Pricopie, rectorul SNSPA, acuză că, la „ordinul” lui George Simion, „a fost organizat un atac clasic de tip legionaro-fascist în spațiul academic”. „Susținătorii săi au distribuit pliante care îi îndeamnă pe studenți să renunțe la studiile universitare și să se înscrie în partidul AUR”, declară Remus Pricopie, într-un comunicat transmis de SNSPA.
„NU este o noutate faptul că politicienii nedemocrați sunt deranjați de universități, de gândirea critică și cercetările serioase. Pe această logică, duminică, 1 octombrie 2023, într-o emisiune de televiziune, preşedintele AUR George Simion, politician de factură legionară, a amenințat că va veni la sediul SNSPA”, precizează comunicatul.
Mircea Geoană, la Universitatea Petrol – Gaze Ploiești
Mircea Geoană, adjunctul secretarului general al NATO, a afirmat, la deschiderea anului universitar, că a întâlnit peste tot în lume români bine calificaţi din punct de vedere profesional, subliniind, în acest context, că sunt şcoli şi dascăli buni în România. ”Nu contează atât de mult unde vrei să studiezi, contează cum studiezi şi ce vrei să faci cu ceea ce ai învăţat”, le-a transmis el studenţilor.
”Unde să studiezi, acasă sau afară? Eu vă spun că, de fapt, în cele din urmă, nu contează atât de mult dacă acest stop, la o universitate românească sau la una din străinătate nu reprezintă ultima etapă a desăvârşirii voastre profesionale şi ca lideri. Eu am făcut amândouă: sunt produsul ingineriei româneşti, produsul ASE-ului din România, produsul Facultăţii de Drept din România, am fost şi la Harvard. De aceea, vă îndemn să îmbrăţişaţi faptul că sunt şcoli bune în România, că sunt dascăli buni în România. Diplomele voastre sunt valoroase”, a fost mesajul transmis de Mircea Geoană, luni, tinerilor care studiază la Universitatea Petrol-Gaze din Ploieşti.
Conform unui sondaj, Mircea Geoană se află pe prima poziție în preferințele electoratului pentru funcția de președinte al României.
Ministrul Familiei, la UNATC
Ministrul Familiei, Tineretului si Egalităţii de Şanse Natalia Intotero a participat, luni la deschiderea anului universitar, la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică I.L. Caragiale Bucureşti (UNATC). Ea i-a încurajat pe tinerii de acolo să fie partenerii noştri în derularea proiectelor viitoare de tabere pentru studenţi, cu activităţi care să fie în interesul lor, şi să aleagă programe de Internship la Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse.
Ministrul Predoiu, mesaj pentru studenții Academiei MAI
Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a afirmat, într-un mesaj transmis la începerea anului universitar, că întreg sistemul MAI ”trebuie trecut prin filtrul unei analize şi modernizări” pentru a fi readaptat provocărilor unei societăţi care s-a schimbat mult în ultimii ani, iar aceste schimbări vor continua accelerat.
”Este crucial să şlefuim mentalităţile în sistemul de ordine publică al MAI şi să reclădim virtuţile unor profesii nobile din spectrul tuturor armelor MAI, în special în structurile de poliţie şi poliţie de frontieră. Acest lucru se va face cu perseverenţă şi intransigenţă, cu disciplină şi rigoare”, a arătat el.
****