luni

5 decembrie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

11 decembrie, 2018

Suspecții de evaziune fiscală dintr-un dosar scapă de acuzaţii, dacă plătesc prejudiciul total. Este o modificare a Legii evaziunii fiscale adoptată, marți, de deputații juriști.

Amendamentul a fost votat de social-democrații din Comisia Juridică a Camerei Deputaților, spre nemulțumirea parlamentarilor opoziției.

Aceștia din urmă au susținut că este un tertip al puterii pentru a-i scăpa de închisoare pe penali.


Prejudiciul în acest caz se stabilește după o formulă specială de calcul: la prejudiciul inițial se adaugă o majorare de 20% plus o serie de penalizări.

Un proiect similar a fost adoptat în primăvară (mai 2018) și la Senat. Senatorii din Comisia juridică au votat proiectul PSD care vizează prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, cu un amendament care prevede clasarea unor cauze aflate în curs de urmărire penală dacă se achită prejudiciul integral, la care se adaugă 50% din suma datorată de cel în cauză.

Textul adoptat de Senat prevede ca evaziunea fiscală să fie sancționată cu pedepse cu închisoarea, cuprinse între 5 şi 15 ani, doar în cazul pedepselor majorate – asocierea în vederea săvârșirii evaziunii fiscale, iar dacă prejudiciul depăşeşte 500.000 de euro, pedeapsa se majorează cu 7 ani.

În cazul inculpaților care achită prejudiciul în cursul urmăririi penale, dosarul va fi clasat, așadar persoana acuzată nici măcar nu va mai avea antecedente penale.


Dacă inculpatul va achita prejudiciul în cursul judecății, va fi aplicată o amendă penală sau o decizie de efectuare de muncă în folosul comunității pe o perioadă de maxim 6 luni. Iar dacă inculpatul nu are suma de bani necesară, își poate lua un angajament că o va achita în cursul următorului an.

Și guvernul din 2016 a discutat un proiect de modificare a legii privind combaterea evaziunii- principala noutate era că dosarele penală de evaziune se vor închide dacă prejudiciile sunt mici, de până la 50.000 lei, și sunt achitate, inclusiv penalități, până la primul termen de judecată.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Portul Constanța are a doua cea mai mare creștere a cantității de mărfuri transferate în 2021, plus 26% față de anul pandemiei 2020, după cea a portului belgian

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: