Eurostat: ”Mortalitatea excedentară” generată de Covid în UE - 297.500 morți între martie și octombrie - CursDeGuvernare.ro
marți

19 octombrie, 2021

Eurostat: ”Mortalitatea excedentară” generată de Covid în UE – 297.500 morți între martie și octombrie

20 ianuarie, 2021

Un număr de 297.500 de decese s-a înregistrat suplimentar în UE în perioada martie – octombrie 2020, comparativ cu media ultimilor patru ani, conform Eurostat. În Polonia, numărul deceselor aproape s-a dublat, în luna noiembrie.
Cele mai mari creșteri s-au produs în primul val al pandemiei de SARS-CoV-2, când sistemele de sănătate s-au dovedit nepregătite în fața unei asemenea presiuni.

Vârful a fost atins în luna aprilie, când în UE s-au înregistrat cu 25% mai multe decese față de media aceleiași luni din perioada 2016 -2019:


Indicatorul indică impactul unei crize și în cazul pandemiei el cuantifică atât morții Covid-19 consemnați oficial, cât și pe cei care nu au fost corect diagnosticați și raportați, precum și deceselor indirecte generate de criză (accesul îngreunat la serviciile de sănătate, probleme de aprovizionare cu medicamente vitale unor bolnavi cronici etc.).

În aprilie, Italia și Spania au trecut prin situații dramatice, care se reflectă în statistici – cele mai multe morți suplimentare, care au depășit 40% din media deceselor din cei patru ani anteriori.

În primăvară, cele mai mari creșteri s-au înregistrat în Spania (+78,9% în aprilie și 52,9 în martie), Belgia (73,9%, în aprilie) și Italia (aproape 50% în martie).

Indicatorul a coborât în intervalul mai – iunie, pentru a crește odată cu al doilea val – în august (+8% decese) și septembrie (+17%).

Recorduri negative din ECC – În Polonia, mortalitatea aproape că s-a dublat în noiembrie

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Creșterea a continuat și în noiembrie, în statele care au trimis datele, iar maximele au fost atinse de această dată în statele din centrul și estul Europei: Polonia (+97,2%), Bulgaria (94,5%) și Slovenia (91,4%). Cele trei țări sunt singurele din UE unde creșterea a depășit pragul de 90% (față de media lunii noiembrie în anii 2016 – 2019), o dovadă că măsurile luate până în toamnă nu au fost eficiente:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

   ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium)...

rrr