marți

26 martie, 2024

17 aprilie, 2019

Rata anuală a inflaţiei din România a fost de 4,2% în martie, pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC), adică de peste 2,6 ori mai mare decât media Uniunii Europene, potrivit datelor datele publicate miercuri de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Inflația s-a menţinut la 1,6% în UE și a scăzut până la 1,4% în zona euro, de la 1,5% în februarie. În topul celor mai inflaționiste economii România este urmată la mare distanță de Ungaria (3,8%) şi de Olanda (2,9%).

În regiune, Bulgaria a înregistrat o creștere a prețurilor cu 2,8%, Slovacia – cu 2,7%, urmate de Cehia (2,6%) și, mai departe, de Polonia cu doar 1,7%. Inflația în Germania a fost de 1,4%.


După metodologia Institutului Național de Statistică (INS), rata anuală a inflației a fost de 4,03% în martie 2019.

România se numără printre cele 19 ţări în care inflaţia anuală a crescut şi faţă de februarie 2019, în alte şase a scăzut, iar în două a rămas stabilă în două şi a crescut în 19 ţări (inclusiv în România).

Dezbaterile administratorilor Băncii Naţionale a României (BNR), din şedinţa de politică monetară din 2 aprilie, au relevat creşterea presiunilor inflaționiste și a dezechilibrelor macroeconomice, c a urmarea a politicilor fiscale și salariale și inclusiv ca urmare a prevederilor OUG 114, chiar şi modificate ulterior.

(Citiți și: Minuta BNR: OUG 114 modificată amplifică presiunile inflaţioniste, complică transmisia politicii monetare, afectează creşterea economică)

Zona Euro


Inflaţia din Zona Euro este încă departe dar mai apropiată de obiectivul ţintă al Băncii Centrale Europene (BCE), de 2%.

Cel mai semnificativ impact asupra creşterii anuale a preţurilor din Zona Euro l-au avut preţurile la energie (+0,52 puncte procentuale), urmate de preţurile la servicii (+0,51 puncte procentuale) şi preţurile la alimente, alcool şi ţigări (+0,34 puncte procentuale).

În schimb, inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a scăzut la 1% în martie, de la 1,2% luna precedentă.

Inflaţia de bază este urmărită de Banca Centrală Europeană când ia deciziile de politică monetară.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: