vineri

26 aprilie, 2024

23 ianuarie, 2024

Datoria guvernamentală a României, raportată la PIB, a cunoscut una dintre cele mai rapide creșteri în trimestrul al treilea din 2023. În perioada analizată, doar nouă dintre cele 27 de state membre UE au înregistrat o creștere a raportului datorie-PIB și cele mai mari creșteri au fost înregistrate în Belgia (2,1 puncte procentuale – pp), Letonia (1,9 pp), Slovenia (1 pp) și România (0,8 pp).

În cazul României, cifrele provizorii ale Eurostat arată că datoria guvernamentală a crescut de la 48,2% din PIB în trimestrul al doilea, până la 48,9% din PIB în trimestrul al treilea.

În ritm anual, trimestrul al treilea din 2023 comparativ cu trimestrul al treilea din 2022, opt state membre au înregistrat o creștere a raportului datorie-PIB.


Și în acest caz România este printre țările cu cea mai mare creștere a datoriei (+ 1 pp), alături de Belgia (2,5 pp), Estonia (2,3 pp), Finlanda (2 pp), Letonia (1,3 pp), Slovacia și Luxemburg (ambele cu un avans de 1 pp). În cazul României, cifrele Eurostat arată că datoria guvernamentală a crescut de la 47,9% din PIB în trimestrul al treilea din 2022, până la 48,9% din PIB în trimestrul al treilea din 2023.

Statele membre ale UE cele mai îndatorate sunt Grecia (165,5% din PIB), Italia (140,6% din PIB), Franța (111,9% din PIB), Spania (109,8% din PIB), Belgia (108% din PIB) și Portugalia (107,5% din PIB).

La polul opus, cel mai mic raport datorie-PIB se înregistrează în Estonia (18,2%), Bulgaria (21%), Luxemburg (25,7%), Suedia (29,7%) și Danemarca (30,1%).

Deficitul guvernamental ajustat sezonier în Uniunea Europeană și zona euro a scăzut în trimestrul al treilea al anului trecut până la 2,8% din PIB, de la un nivel de 3% din PIB în trimestrul al doilea, iar cea mai mare reducere a fost înregistrată de România, potrivit cifrelor publicate de Eurostat, citate de Agerpres. Conform acestor date, care sunt provizorii, deficitul guvernamental al României a fost de 4,2% din PIB în trimestrul al treilea.


***

(Citiți și: ”Cine finanțează România: structura datoriei externe și creditorii. Statul e mai îndatorat decât economia”)

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: