vineri

26 aprilie, 2024

19 august, 2014

Comerţul între UE şi Rusia a scăzut cu 13,1 miliarde de euro în prima parte a anului 2014 – marcată de conflictul din Ucraina şi, ulterior, de tensiuni cu Rusia – arată datele preliminare ale Eurostat publicate luni.

Exporturile în Rusia au scăzut cu 12% faţă de perioada similară a anului trecut, de la 49,6 miliarde de euro, la 43,6 miliarde de euro.

Scăderi au înregistrat şi importurile din Federaţia Rusă: 8% asau echivalentul a 7,1 miliarde de euro.


Balanţa comercială este net defavorabilă europenilor, care importă aproape de două ori mai mult din Rusia decât exportă. Deficitul comercial a ajuns astfel la 38,6 miliarde de euro.

FOTO: Eurostat (CLICK PE IMAGINE PENTRU MĂRIRE)

 

Potrivit Eurostat, ruşii importă din Europa echipamente de transport şi utilaje, chimicale, medicamente şi produse agricole. În timp ce Europa importă gaz şi petrol.

Datele statistice nu includ, în mod evident, perioada de sancţiuni reciproce. Primele măsuri punitive la adresa Rusiei au fost anunţate în luna aprilie a acestui an, iar gradual ele au crescut în intensitate.


Astfel, în 29 iulie, UE a decis trecerea la faza a treia a sancţiunilor – cele economice – instituind embargou asupra vânzărilor de armament, de produse cu dublă utilizare – civilă şi militară – de echipamente folosite în sectorul energetic, în exploatarea şi explorarea zăcămintelor energetice. În plus, accesul băncilor cu acţionariat de stat ruseşti pe pieţele de capital europene a fost limitat.

La rândul său, Rusia a impus în 7 august embargou la importurile de alimente, produse agricole, fructe, legume şi carne din statele UE.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: