miercuri

17 iulie, 2024

20 noiembrie, 2023

Alegătorii olandezi merg la vot miercuri pentru alegeri generale care vor fi urmărite îndeaproape la Bruxelles.

Un sondaj publicat în weekend arată că PVV, partidul anti-imigranți și eurosceptic al lui Geert Wilders, este la egalitate cu partidul conservator-liberal VVD al lui Dilan Yeşilgöz-Zegerius, succesorul premierului în exercițiu Mark Rutte.

Alianța condusă de fostul comisar european Frans Timmermans – dintre partidele Laburist, Stânga, și Verzi – ocupă în prezent locul al treilea.


Dar alianța lui Timmermans speră că perspectiva unui guvern eurosceptic ar putea convinge indecișii să voteze pentru alianța lor.

Cum niciunul dintre marile partide nu obțin peste 20 la sută, o nouă coaliție de guvernare va fi cel mai probabil formată din cel puțin trei, poate chiar patru partide.

Spre deosebire de predecesorul ei, șeful VVD, Yeşilgöz, nu a exclus să lucreze cu Wilders, ceea ce ar putea duce la o coaliție formată din patru partide de centru și de dreapta, inclusiv BBB și NSC.

Particularitățile sistemului electoral din Țările de Jos

Parlamentul Țărilor de Jos are 150 de parlamentari care sunt aleși la fiecare patru ani, sau mai devreme dacă guvernul se prăbușește, ceea ce se întâmplă destul de des.


Votul în Țările de Jos se bazează pe reprezentarea proporțională, ceea ce înseamnă că toate voturile exprimate pentru un candidat sunt numărate drept voturi pentru partidul candidatului. Spre deosebire de Regatul Unit și Germania, Țările de Jos nu sunt împărțite în circumscripții electorale. Există o singură circumscripție națională, cu locuri alocate proporțional cu votul național total.

Nu există un prag electoral fix pentru reprezentare, așa cum există în majoritatea statelor europene, unde partidele trebuie să obțină un procent minim de voturi pentru a obține un loc în parlament. În Țările de Jos, numărul total de voturi valabil exprimate în alegeri este împărțit la 150, pentru a calcula cota de voturi necesară pentru a asigura un singur loc în Parlament.

La ultimele alegeri, acea cotă a fost de aproape 70.000, adică dacă un partid a câștigat 700.000 de voturi, de exemplu, a obținut 10 locuri. Partidele își pot transfera uneori voturile în exces (adică resturile peste cotă) unui alt partid, pentru a-i permite acestuia să câștige un loc suplimentar.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Sâmbătă seară ne-a trecut tuturor – nu numai lui Donald

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: