marți

30 aprilie, 2024

7 aprilie, 2024

Peste o treime din cele mai periculoase rețele de crimă organizată din Uniunea Europeană își spală veniturile ilicite prin intermediul pieței imobiliare, potrivit unui raport privind crima organizată din Europa.

Europol, agenția UE pentru cooperarea în domeniul aplicării legii, a constatat că, printre grupurile criminale care reprezintă cea mai mare amenințare, 41% au folosit tranzacții imobiliare pentru a-și spăla veniturile ilicite. De asemenea, achizițiile de articole de lux, afaceri mari în care plățile se fac cash precum industria ospitalității și investiții în criptomonede, sunt metode folosite pentru a masca provenința banilor, scrie Bloomberg care citează ultimul raport Europol.

Cele mai periculoase rețele criminale din UE își spală banii în peste 80 de țări, dar cea mai mare parte din bani sunt spălați în Europa de către aceste rețele.


„Nu există aproape niciun actor în peisajul criminalității grave și organizate care să nu fie legat, într-un fel sau altul, de un sector al economiei la vedere, fie să desfășoare activitatea infracțională, fie să deghizeze activitatea infracțională, fie să își spele veniturile ilicite”, conform raportului. Cartografierea grupurilor criminale are loc în momentul în care UE încearcă să elimine crima organizată, pe fondul violenței legate de traficul și consumul de droguri într-un număr de state membre, inclusiv Belgia și Suedia, și să realizeze capturi de cocaină în al doilea port ca mărime al Europei, Portul Anvers.

Capturile de cocaină din portul Anvers continuă să doboare record după record

Raportul identifică 821 de grupări criminale – cu un număr total de peste 25.000 de membri – care prezintă cel mai mare risc pentru blociul comunitar și a avertizat că sunt capabile să „provoce daune semnificative securității interne, statului de drept și economiei UE”.

Bandele sunt fără granițe, transfrontaliere, iar activitatea lor cea mai frecventă este traficul de droguri, jumătate fiind implicate în comerțul ilegal cu narcotice, se arată în raport.


Alte activități în care sunt implicate grupările criminale includ fraudele fiscale, infracțiunile în detrimentul proprietății, contrabanda cu migranți și traficul de ființe umane.

(Citiți și: ”Criză la Europol, după dispariția unor dosare cu datele personale ale unor șefi ai instituției”)

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: