luni

22 aprilie, 2024

27 martie, 2024

Mai multe dosare pe suport de hârtie conținând datele personale ale unor oficiali din conducerea Europol au dispărut din sediul central, de la Haga, al agenției, relatează Politico.

„La 6 septembrie 2023, Direcția Europol a fost informată că dosarele personale pe hârtie ale mai multor membri ai personalului Europol au dispărut”, se arată într-o notă citată de Politico.

„Având în vedere rolul Europol ca autoritate de aplicare a legii, dispariția fișelor personale ale personalului constituie un incident grav de securitate și de încălcare a datelor cu caracter personal”, se arată într-o notă din 18 septembrie.


Europol este una dintre cele mai mari agenții ale Uniunii Europene și coordonează investigații și operațiuni internaționale majore, împreună cu autoritățile polițienești naționale și cu parteneri precum Interpol și FBI.

Parte din dosare, abandonate într-un loc public din Haga

Unele dintre dosarele pierdute au reapărut atunci când un cetățean le-a găsit abandonate într-un loc public din Haga și le-a adus la o secție de poliție locală, au declarat patru foști și actuali oficiali.

Nu s-a clarificat încă de cât timp erau dispărute aceste dosare și nici de ce au fost luate din interiorul instituției.

Purtătorul de cuvânt al poliției din Haga, Steven van Santen, a declarat penrtu Politico: „Poliția de la Haga a fost implicată în unele detalii legate de o anchetă internă în curs de desfășurare a Europol”.


Dosarele personale erau cele ale directorului executiv al Europol, De Bolle, și a trei dintre directorii săi adjuncți, Jürgen Ebner, Andrei Lințǎ și Jean-Philippe Lecouffe, au declarat trei dintre cei patru oficiali.

Fișele de resurse umane pot conține informații despre cererea de angajare a funcționarului,date prin studiile, datele de naștere, persoanele aflate în întreținere, adresa actuală și alte informații obișnuite stocate de HR.

În urma incidentului, șeful departamentului de resurse umane din cadrul agenției, Massimiliano Bettin, a fost trimis în concediu administrativ, au declarat cei patru oficiali.

Nota internă a Europol preciza că, „în acest context, șeful unității de resurse umane nu va fi disponibil până la noi ordine”, iar „șeful departamentului administrativ va asigura continuitatea activității pentru gestionarea unității de resurse umane”.

Dosarele erau păstrate într-un seif dintr-o încăpere cu acces limitat

Dosarele sensibile ale Europol privind resursele umane, cele pe suport de hârtie, sunt păstrate într-un seif, într-o încăpere cu acces limitat, rezervat doar personalului. Foarte puține persoane cunosc codul de acces la seif, a declarat unul dintre funcționarii care avea cunoștință directă de această procedură. Nu este clar cum au fost sustrase dosarele.

Bettin, care a ocupat funcția de mareșal-șef în cadrul forțelor de poliție din Italia, era șef al resurselor umane la Europol din 2016.

Agenția are un total de peste 1.400 de angajați.

Una dintre speculațiile legate de acest incident este că dosarele ar fi fost luate pentru a-l afecta pe Bettin, în contextul unor conflicte interne din cadrul agenției.

Autoritatea Europeană pentru Protecția Datelor (AEPD) a fost, de asemenea, notificată cu privire la acest incident, la fel ca și membrii personalului ale căror dosare au fost afectate, se mai arată în nota internă.

Într-o declarație pentru POLITICO, AEPD a declarat că nu poate comenta „în acest stadiu cazurile în curs de desfășurare”.

Biroul de presă al Europol a refuzat să comenteze, spunând că „nu este în măsură să comenteze” chestiuni interne.

(Citiți și: ”UE propune extinderea mandatului antiterorist al Europol, inclusiv prin acces direct la comunicații”)

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: