vineri

29 martie, 2024

15 februarie, 2023

Cetăţenii din Europa Centrală şi de Est sunt încă sub-reprezentaţi în cele mai importante locuri de muncă ale UE, confirmă raportul anual al European Democracy Consulting.

În 2022, cetățenii Europei de Vest și de Sud și-au asigurat 88% din noile numiri, potrivit noii ediții a raportului denumit ”Reprezentarea geografică în conducerea UE”. Între timp, câte un singur cetățean din Europa Centrală și din Europa de Est a fost numit în funcții de conducere europene, se arată în raport.

De la ultima extindere majoră a UE în 2004, aproximativ 89 la sută dintre numiri au revenit europenilor din vestul și din sudul continentului, potrivit raportului.


În graficul de mai jos sunt prezentate, pe prima linie, numirile făcute de statele membre de la aderare până în prezent, a doua linie arătând numirile din statele membre, de la aderare până în prezent:

Cipru așteaptă de 19 ani o numire în structurile UE

Din datele raportului rezultă că trei state membre din Europa de Sud s-au confruntat cu maximă reticență în urma aderării lor. Portugalia și Grecia au recuperat însă în a doua jumătate a anilor 2000, dar Cipru (neafișat în graficul de mai sus) încă așteaptă prima sa numire, după aproape nouăsprezece ani de la aderare.

În medie, Europa de Vest și de Nord se descurcă mai bine decât toate celelalte regiuni în a-și promova oameni în structuri de conducere europene; Spania se descurcă, de asemenea, deosebit de bine, mai ales în comparație cu alte state membre din Europa de Sud.

Oarecum surprinzător, numărul total de numiri într-un număr fix de ani de la aderare (trei ani) este mult mai mare pentru statele membre din Europa Centrală și de Est decât pentru cei care au aderat anterior la UE.


Totuși, în medie, Europa Centrală și de Est sunt în urmă în ceea ce privește numărul total de numiri efectuate.

Funcțiile de prestigiu redus merg cu precădere în ECE

Polonia și Ungaria se descurcă ușor mai bine în cifre absolute, Estonia și Slovenia se descurcă destul de bine ținând cont de populația lor redusă.

România și Bulgaria au cele mai puține numiri în grupa lor, Europa de Est.

O analiză calitativă a numirilor arată că funcțiile primite de cetățeni din Europa Centrală și de Est sunt în general pentru funcții mai puțin publice sau cu prestigiu mai redus – de exemplu posturile de agenție reprezentând 83% pentru Europa Centrală și 68% pentru Europa de Est (vezi grafic mai jos):

Evoluția mandatelor din 2022

Pentru anul 2022, European Democracy Consulting a identificat șaptesprezece noi mandate – cu patru mai multe decât în 2021.

  • Trei pentru instituțiile UE: Roberta Metsola ca președinte al Parlamentului European, Thérèse Blanchet ca secretar general al Consiliului Uniunii Europene și Tony Murply ca președinte al Curții de Conturi Europene
  • Unul pentru organismele consultative ale UE: Vasco Alves Cordeiro în calitate de Președinte al Comitetului Regiunilor
  • Două pentru alte organisme ale UE: Nicolas Panayotopoulos ca președinte al Fondului European de Investiții și Xavier Matheu ca director al Fundației Europene de Formare
  • Unsprezece pentru agențiile UE: Agenția UE pentru Formare în Aplicarea Legii, Agenția Europeană pentru Paza de Frontieră și de Coastă (FRONTEX), Agenția Europeană pentru Produse Chimice (ECA), Agenția Executivă Europeană pentru Sănătate și Digital (HaDEA), Întreprinderea Comună Europeană pentru ITER și Dezvoltarea Energiei de fuziune (F4E), Agenția Executivă a Consiliului European de Cercetare (ERCEA), Școala Europeană de Administrație (ESA), Agenția Uniunii Europene pentru Managementul Operațional al Sistemelor IT la scară largă în Spațiul de Libertate, Securitate și Justiție (eu-LISA)​, Centrul de traduceri pentru organismele Uniunii Europene (CdT).

Din aceste șaptesprezece noi mandate

  • șapte (sau 41%) au mers în Europa de Vest
  • opt în Europa de Sud (47%)
  • unul în Europa Centrală și în Europa de Est (6% fiecare)
  • niciunul în Europa de Nord

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: