joi

25 aprilie, 2024

17 octombrie, 2015

refugiati 1Cancelarul Angela Merkel ar fi cerut la Consiliul European desfășurat joi și vineri introducerea unui mecanism permanent de redistribuire a tuturor imigranților sosiți în Uniunea Europeană, tensionând reuniunea, scrie AFP, citând surse diplomatice.

Subiectul a mai fost discutat de oficiali germani în întâlnirile bilaterale cu diferiți șefi de stat și fusese anunțat pe surse ca figurând pe agenda Consiliul din 15 – 16 octombrie.

Franța și Germania au promovat această soluție încă de la începutul lunii septembrie, încă înainte ca miniștrii de interne din UE să aprobe cotele obligatorii pentru suplimentul de 120.000 de refugiați, fiind evident că cifrele negociate anevoios de Europa sunt insignifiante comparativ cu proporțiile valului de refugiați sosiți anul acesta.


Angela Merkel ar fi propus joi ca mecanismul permanent să fie inclus pe lista obiectivelor stabilite de Consiliul European, ceea ce a declanșat discuții tensionate cu ceilalți lideri de state membre prezenți al reuniune.

Premierii ungar, polonez și spaniol, spcrie AFP, i-ar fi amintit șefei executivului de la Berlin că subiectul relocărilor a fost închis odată cu impunerea cotelor pentru redistribuirea în statele UE a 160.000 de refugiați.

Comisarul european responsabil cu imigrația, Dimitris Avramopoulos, a confirmat vineri existența unei astfel de posibilități, anunțând că CE pregătește o propunere pentru mecanismul permanent de împărțire prin cote obligatorii între statele blocului comunitar a tuturor refugiaților care ajung în UE, scrie EFE.

Declarația a fost făcută la o conferință de presă organizată după vizita la hotspotul deschis pe insula Lesbos, Grecia, conferință la care a participat și ministrul de externe al Luxemburgului, țară ce deține președinția Consiliului European, Jean Asselborn.


Acesta a explicat că succesul redistribuirii primilor 160.000 de refugiați ar fi argumentul principal pentru a convinge statele UE să accepte un mecanism permanent de împărțire a refugiaților.

Deocamdată, relocarea acestora se desfășoară însă greoi, atât din cauza reticenței statelor membre, cât și a refugiaților, care evită înregistrarea în grecia de teama că ar putea rămâne blocați în taberele din această țară, în loc să ajungă în țările bogate ale Uniunii.

Depunerea cererii de azil în Grecia sau Italia, cealaltă țară de unde vor fi redistribuiți imigranții extracomunitari, este condiția pentru ca ei să poată fi relocați. Dacă această formalitate nu este respectată, “tot sistemul (cotelor obligatorii n.red.) construit la Bruxelles se va prăbuși”, a spus șeful diplomației luxemburgheze, citat de Agerpres.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: