luni

27 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

16 august, 2015

greciaMiniştrii Finanţelor din statele member ale Zonei Euro au aprobat, vineri seară, noul plan de asistenţă financiară destinată Greciei, în valoare de 86 de miliarde de euro, informează BBC.

„Planul a fost aprobat. Mesajul transmis de Eurogrup este puternic şi clar: Grecia va rămâne în zona euro”, a declarat, la finalul reuniunii, Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene.

Noul plan prevede acordarea unor credite în valoare de 86 de miliarde de euro, în următorii trei ani. În schimbul împrumuturilor oferite de Comisia Europeană, de Banca Centrală Europeană, prin intermediul Mecanismului European de Stabilitate şi, eventual, de Fondul Monetar Internaţional, Grecia va adopta o serie de reforme macroeconomice, în sensul creşterii taxelor şi reducerii deficitului bugetar.

Grecia aşteaptă 23 de miliarde de euro imediat


Grecia speră că va primi 23 de miliarde de euro, în două tranşe, imediat după reuniunea Eurogrup care ar urma să aprobe noul plan de asistenţă financiară, afirmă surse din cadrul Ministerului grec al Finanţelor citate de cotidianul elen Ekathimerini.

Potrivit publicaţiei, Guvernul de la Atena ar urma să primească „imediat” 12,5 miliarde de euro pentru achitarea unor datorii (inclusiv a ratei de 3,2 miliarde către BCE cu scandenţa pe 20 august) şi 500 de milioane pentru reducerea arieratelor.

Ulterior, Grecia ar urma să primească încă 10 miliarde de euro pentru recapitalizarea sectorului bancar.

Parlamentul Greciei a aprobat, vineri, al treilea plan de asistenţă financiară din ultimii cinci ani, în valoare de 85,5 miliarde de euro. Documentul a fost discutat vineri de miniştrii Finanţelor din zona euro, urmând să fie aprobat şi în parlamentele unor state europene.


Liderii zonei euro au ajuns, pe 13 iulie, la un acord cu partea elenă pentru negocierea unui al treilea program de asistenţă financiară, care să permită rămânerea Greciei în zona euro.

FMI este rezervat în acest moment în legătură cu noul plan de salvare economică a Greciei, afirmând că acordul poate fi sustenabil doar dacă creditorii accept şi o restructurare a datoriilor. În plus, FMI consider că Grecia ar avea nevoie de mai mult de 85,5 miliarde euro pentru a se redresa din punct de vedere economic.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Pânăn în acest moment, Germania, în principal, a părut, potrivit declaraţiilor oficialilor săi, să fie de aceeaşi parte cu FMI, cu un amendament major: Berlinul se opune restructurării datoriilor pe care Grecia le are faţă de creditori.

Grecia are o datorie totală de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% către ţări din zona euro şi către FMI, iar 8,7% către Banca Centrală Europeană (BCE). Începând de la 1 iulie Grecia este, tehnic, în incapacitate de plăţi.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: