vineri

19 aprilie, 2024

4 noiembrie, 2020

Miniștrii de Finanțe ai țărilor din Zona Euro (Eurogroup) consideră că Europa este mai bine pregătită în fața celui de al doilea val de coronavirus și nu susțin noi măsuri europene comune împotriva efectelor crizei coronavirus produse de valul doi al pandemiei.

„Răspunsurile coordonate (la criza coronavirus) au amortizat impactul economic al măsurilor de izolare asupra cetățenilor și companiilor. Europa este acum mai bine echipată pentru a rezista consecințelor economice ale celui de-al doilea val Covid-19”, spune comunicatul Eurogroup, emis după reuniunea de marți.

Țările UE ar trebui să-și susțină economiile cu măsuri fiscale și în 2021, în continuarea măsurilor luate până acum la nivel european, potrivit comunicatului citat.


„Eurogroup consideră vitală continuarea susținerii fiscale în fiecare stat membru în 2021, dat fiind riscul ridicat al întârzierii însănătoșirii economice, urmând ca suportul fiscal să se ajusteze pe măsura acesteia”, spune comunicatul.

Astfel este susținută suspendarea în continuare a pragului maxim de deficit bugetar de 3%, dar lipsesc informațiile privind eventuale noi măsuri care ar putea fi luate la nivel European, dacă situația economică se înrăutățește.

În afară de faptul că va fi suspendat în continuare pragul maxim de deficit bugetar de 3% și de implementarea programelor adoptate deja, „nu mai este nevoie deoocamdată să se facă nimic altceva”, a declarat Klaus Regling, șeful Mecanismului pentru Stabilitate Europeană (ESM), citat de Euractiv.

Eurogroup estimează că măsurile fiscale luate de guvernele naționale în 2020 echivalează cu 4% din PIB-ul comunitar. Țările UE au aprobat măsuri de combatere a efectelor crizei coronavirus în valoare de 3.500 miliarde de euro, până în prezent.


Grupul miniștrilor de Finanțe din Zona Euro amintește că UE a adoptat măsuri de creștere a lichidităților pentru companii de 540 miliarde de euro, prin programul SURE, Mecanismul pentru Stabilitate Europeană – ESM, și Banca Europeană de Investiții), și de 750 de miliarde de euro prin programul Next Generation EU, pentru regiunile și sectoarele cele mai afectate.

O parte a mebrilor Eurogroup au recomandat, totuși, să se lase ușa deschisă pentru măsuri comune suplimentare. Ministrul spaniol al Economie Nadia Calviño a declarant că este momentul ca țările Zonei Euro să evalueze dacă măsurile aprobate până acum trebuie să fie adaptate la noile evoluții, potrivit Euractiv.

„Eurogroup este solidar în răspunsul său la această criză. Vom continua să ne asigurăm că politicile noastre susțin și completează măsurile sanitare astfel încât să ne protejăm cetățenii în aceste vremuri pline de provocări”, conchide comunicatul Eurogroup.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: