luni

27 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

7 iulie, 2015

euclid
Euclid Tsakalotos (dreapta), la sosirea la reuniunea Eurogroup. Foto AFP/Guardian

Reuniunea scurtă, comparativ cu precedentele, a Eurogroup s-a încheiat, marţi, cu un rezultat previzibil: liderii europeni aşteaptă până miercuri un nou set de propuneri de reformă din partea Greciei înainte de a lua o decizie legată de continuarea finanţărilor.

Noul ministru de Finanţe al Greciei, Euclid Tsakalotos, a venit totuşi la discuţii cu un dosar pe care scria „Propuneri pentru Eurogroup”, probabil o sinteză a muncii fostului ministru Yanis Varoufakis.

În Grecia, băncile sunt închise de 6 zile.


Rezultatul reuniunii Eurogroup a fost previzibil încă înainte de începerea discuţiilor oficiale.
Ministrul german de Finanţe Wolfgang Schaeuble a declarat marţi, la sosirea la reuniunea Eurogroup, că presiunea este pe Grecia, care trebuie să prezinte un plan prin care să iasă din criza financiară după ce grecii au respins prin referendum propunerile creditorilor internaţionali, relatează Bloomberg.

„Presiunea este în primul rând pe greci. Guvernul elen trebuie să indice cum se poate înţelege cu creditorii”, a spus Wolfgang Schaeuble.

Creditorii internaţionali ai Greciei nu par să dea dovadă de deplină unitate în aşteptarea propunerilor noului ministru de Finanţe elen Euclid Tsakalotos, care ar trebui să relanseze negocierile referitoare la reluarea finanţării ţării. Poziţie oarecum aparte face FMI, care, prin vocea lui Cristine Lagarde, a anunţat că va ajuta Grecia în caz de nevoie.

„Desigur că UE are obligaţia să ajute Grecia, dar acest fapt depinde de decizia guvernului grec. Aşteptăm cu interes”, a declarat marţi şi germanul Wolfgang Schaeuble.


Şeful Eurogroup, ministrul olandez de Finanţe Jeroen Dijsselbloem, a declarat la rândul său înainte de reuniune că este gata să asculte propunerile grecilor, însă Euclid Tsakalotos ar trebui să prezinte un program economic credibil, cu care Grecia să merite să primească ajutor.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Un lucru cert, Franţa rămâne în continuare de partea Greciei. Franţa „va face totul” ca Grecia să rămână în zona euro, a declarat marţi premierul francez Manuel Valls, la o zi după ce cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Francois Hollande s-au întâlnit la Paris, cu scopul declarat de consolidare a celei mai importante alianţe din zona euro.

Declaraţia de marţi a premierului Franţei indică faptul că reuniunea franco-germană nu a reuşit să armonizeze opiniil tot mai divergente ale celor două state în legătură cu soluţiile de deblocare a negocierilor cu Grecia.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: