vineri

19 aprilie, 2024

11 martie, 2021

Primul val al pandemiei de COVID-19 a eliminat aproximativ 6 milioane de locuri de muncă în Uniunea Europeană, iar lucrătorii pe perioade determinate, tinerii şi femeile au fost afectați mai mult  decât în timpul crizei financiare din 2008-2009, potrivit unui studiu al Eurofound, o agenție a Comisiei Europene.

Telemunca, schemele de lucru part-time şi alte programe de susţinere introduse de state au ajutat la protejarea locurilor de muncă. Totodată, însă, mulţi oameni nici nu au avut o activitate profesională, pentru mai mult timp și nici nu au intrat în statisticile șomajului, potrivit studiului citat de Reuters.

„În UE au fost cu 5,7 milioane mai puține persoane ocupate decât la sfârșitul anului 2019, în primăvara anuluui 2020, şi cu 6,3 milioane mai puține față de cât era de așteptat potrivit tendinței de dinainte de pandemia de COVID-19″, spune Eurofound (Fundaţia Europeană pentru Îmbunătăţirea Condiţiilor de Muncă şi Viaţă).


În trimestrul patru din 2019, numărul persoanelor ocupate era de 201 milioane de persoane, la o populaţie de 450 de milioane de persoane care trăiau în UE. În schimb, rata şomajului în UE a înregistrat o creştere mai modestă, de la 6,6% în trimestrul patru 2019 până la 6,7% în primăvara lui 2020.

„În cele 12 luni până în primăvara lui 2020, rata ocupării în UE a scăzut cu 2,4%, numărul orelor lucrate într-o săptămână de cei care erau încă în câmpul muncii a scăzut cu aproape o oră, iar ponderea muncitorilor care erau angajaţi, dar nu au lucrat, aproape s-a dublat până la 17%”, spune Eurofound.

Eurofound spune că numărul contractelor temporare a scăzut cu 17%, iar Spania, Franţa, Polonia, Italia şi Grecia au fost afectate în mod deosebit.

„În rândul muncitorilor mai tineri s-a înregistrat cel mai mare declin al ocupării”, se arată în raport, Eurofound subliniind că pe perioada pandemiei nivelul de ocupare în rândul tinerilor a scăzut mai mult decât în timpul crizei financiare care a început în 2008, ceea ce riscă să genereze o nouă „generaţie pierdută”.


Spre deosebire de criza financiară şi economică de acum mai bine de un deceniu, pandemia de coronavirus a afectat în mod disproporţionat sectoarele de activitate unde femeile sunt preponderente, precum ospitalitatea, alimentaţia şi călătoriile.

În condiţiile în care aproximativ o jumătate din forţa de muncă din UE a făcut tranziţia la telemuncă, muncitorii mai bine educaţi din centrele urbane au avut şanse mai mari decât alţii să îşi păstreze locurile de muncă, ceea ce a agravat şi mai mult inegalităţile.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: