duminică

28 mai, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

10 iulie, 2021

Eurobarometru

Numărul adepților adoptării euro de către țara lui a crescut cel mai mult în România, de la 63% anul trecut până la 75%, în comparație cu celelalte țări din Uniunea Europeană care nu sunt încă în Zona Euro (Bulgaria, Cehia, Croația, Ungaria, Polonia, România și Suedia), conform rezultatelor celui mai recent sondaj Eurobarometru Flash.

Cele mai ridicate procente de respondenți cu opinie pozitivă s-au înregistrat în România (75 % în favoarea monedei) și Ungaria (69 %).


Romînii și adoptarea euro

În toate statele membre care au participat la sondaj, cu excepția Cehiei, s-a înregistrat o creștere a proporției celor care sunt în favoarea introducerii monedei euro, comparativ cu 2020. După sporul României urmează cl al Suedeiei, de la 35 % la 43 %.

Croația și Bulgaria sunt cel mai aproape de momentul adoptării Euro, dar Banca Centrală Europeană a aavertizat asupra vulnerabilităților la care se expun.

Vor adoptarea euro, dar nu cred că țara lor e pregătită

În ansamblu, 57 % dintre respondenți sunt în favoarea introducerii monedei euro în țara lor, dar 72%  nu cred că țara lor este pregătită pentru trecerea la moneda unică.

(Citiți și: „Raportul de Convergență: România nu mai îndeplinește niciun criteriu pentru aderarea la euro. În 2016 le îndeplinea pe toate”)


36% dintre participanți cred că adoptarea euro de către țara lor ar trebui să mai aștepte (o anumită perioadă de timp”, în timp ce doar 26% cred că evenimentul are trebui să aibă loc „cânt mai curând cu putință”.

Adoptarea euro

Marea majoritate a cetățenilor UE intervievați (60 %) din țările care nu au trecut la euro consideră că trecerea la moneda euro a avut consecințe pozitive pentru țările care o utilizează deja.

Majoritatea respondenților (52 %) consideră că, în general, vor fi consecințe pozitive ale introducerii monedei euro pentru țara lor.

Și chiar mai mult, peste jumătate dintre ei (55 %) afirmă că introducerea monedei euro ar avea consecințe pozitive inclusiv pentru ei înșiși.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 82 (al 19-lea, socotindu-se în sens invers) al revistei (exclusiv print) CRONICILE – Curs de Guvernare , sub titlul ”Înapoi, în improvizație”. Din cele 184 de pagini ale acestui

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: