Numărul adepților adoptării euro de către țara lui a crescut cel mai mult în România, de la 63% anul trecut până la 75%, în comparație cu celelalte țări din Uniunea Europeană care nu sunt încă în Zona Euro (Bulgaria, Cehia, Croația, Ungaria, Polonia, România și Suedia), conform rezultatelor celui mai recent sondaj Eurobarometru Flash.
Cele mai ridicate procente de respondenți cu opinie pozitivă s-au înregistrat în România (75 % în favoarea monedei) și Ungaria (69 %).
În toate statele membre care au participat la sondaj, cu excepția Cehiei, s-a înregistrat o creștere a proporției celor care sunt în favoarea introducerii monedei euro, comparativ cu 2020. După sporul României urmează cl al Suedeiei, de la 35 % la 43 %.
Vor adoptarea euro, dar nu cred că țara lor e pregătită
În ansamblu, 57 % dintre respondenți sunt în favoarea introducerii monedei euro în țara lor, dar 72% nu cred că țara lor este pregătită pentru trecerea la moneda unică.
(Citiți și: „Raportul de Convergență: România nu mai îndeplinește niciun criteriu pentru aderarea la euro. În 2016 le îndeplinea pe toate”)
36% dintre participanți cred că adoptarea euro de către țara lor ar trebui să mai aștepte (o anumită perioadă de timp”, în timp ce doar 26% cred că evenimentul are trebui să aibă loc „cânt mai curând cu putință”.
Marea majoritate a cetățenilor UE intervievați (60 %) din țările care nu au trecut la euro consideră că trecerea la moneda euro a avut consecințe pozitive pentru țările care o utilizează deja.
Majoritatea respondenților (52 %) consideră că, în general, vor fi consecințe pozitive ale introducerii monedei euro pentru țara lor.
Și chiar mai mult, peste jumătate dintre ei (55 %) afirmă că introducerea monedei euro ar avea consecințe pozitive inclusiv pentru ei înșiși.