duminică

17 martie, 2024

14 iunie, 2018

La fel ca în sondajele precedente, încrederea românilor în UE este mult peste media blocului comunitar – 52% din români au încredere în instituțiile europene, față de 42% media în Uniune.

Ponderea euroscepticilor români este de 41% (comparativ cu 48% media din UE), un procent mult inferior celui al românilor care tind să nu aibă încredere în Parlamentul național – 76% din intervievați.


În opinia românilor, cele mai importante subiecte la nivel național sunt inflația, sănătatea și situația economică, în timp ce la nivel european sunt chiar mai îngrijorați decât occidentalii de problema terorismului:

Alte concluzii

În ceea ce privește rezultatele la nivel UE, majoritatea europenilor consideră că starea economică este bună și sunt optimiști în privința viitorului.

  • Pentru prima dată începând din primăvara anului 2007, opiniile pozitive cu privire la starea economiei naționale (49 %, +1) au depășit numărul opiniilor negative (47 %, -2).
  • Cu un an înainte de alegerile europarlamentare, încrederea în Uniune este în creștere, iar susținerea pentru uniunea economică și monetară este la cel mai înalt nivel (trei sferturi dintre respondenți – 74 % – din zona euro exprimându-și sprijinul pentru moneda unică a UE)
  • Încrederea în UE este în creștere (42 %, +1), situându-se astfel la cel mai ridicat nivel începând cu toamna anului 2010.
  • Din ce în ce mai mulți cetățeni simt că au beneficiat de politici-cheie ale Uniunii, iar două treimi dintre europeni susțin o UE puternică în ceea ce privește comerțul.
  • Încrederea în UE rămâne mai mare decât încrederea în guvernele sau parlamentele naționale. 42 % dintre europeni au încredere în Uniunea Europeană, în timp ce 34 % au încredere în parlamentele și guvernele lor naționale.
  • Imigrația este considerată cea mai importantă provocare a UE la ora actuală (38 %, -1). Terorismul se situează pe locul doi (29 %, -9 puncte procentuale), cu mult înaintea stării economice (18 %, +1), a stării finanțelor publice ale statelor membre (17 %, +1) și a șomajului (14 %, +1).

Sondajul a fost realizat între 17 și 28 martie.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Economia României a suferit în ultimul deceniu unele dintre cele

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: